Aktuality

Stromy skrášlili keramické výrobky

Published

on

Reklama

Stromy nachádzajúce sa na Winterovej ulici skrášlili rôzne zvieratá vyrobené z vypálenej hliny v rámci výstavy „Hlina, ruky a oheň“. S nápadom prišla miestna keramikárka Jana Bayer, ktorá reagovala na výzvu primátora skrášliť centrum a nadchádzajúce otvorenie kúpeľnej sezóny. Umelkyňa oslovila základné školy v meste a diela, ktoré môžete vidieť zavesené na stromoch, pochádzajú práve od žiakov.


Základné školy majú na stromoch svoje označenia, ale každá sa líši tiež výberom druhu keramického zvieratka. K videniu sú sovy, pávy, holuby či vážky, na ďalších stromoch nájdete čajky alebo miniatúrne vtáčie búdky.

Reklama


Jana Bayer vyrobila na hrnčiarskom kruhu polotovary vo forme telíčok. Podľa svojich predstáv ich následne dotvorili žiaci prvého stupňa, ale aj väčšie deti a okrem modelovania hliny si vyskúšali aj glazúrovanie. Deti hotové výrobky po finálnom vypálení ešte nevideli a ich vzhľad pre ne bude prekvapením. Keramické prvotiny, ktoré sa na stromy nezmestili si môžu prezrieť návštevníci kaviarne a cukrárne Promenáda.

„Každá škola vyzdobila svojimi zvieratkami jeden strom a od každej z nich pochádza približne dvadsať kusov. Deti sú kreatívne, z modelovania mali veľkú radosť a ja s nimi rada pracujem,“ povedala o výstave keramikárka Jana Bayer.

Reklama

-lt-

Populárne články