Aktuality

Slovensko zaznamenalo nárast turizmu, Piešťany obľubujú aj domáci

Published

on

Reklama

Za prvé tri štvrtiny roka navštívili našu krajinu tri milióny ľudí. Piešťany sú na druhej priečke v rebríčku najobľúbenejších cieľov dlhodobých dovolenkových ciest Slovákov. Rovnako vyhľadávané sú aj Liptovský Mikuláš a Bardejov. Zvíťazili Vysoké Tatry.

[singlepic id=36002 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Podľa údajov Štatistického úradu navštívilo Slovensko za prvých deväť mesiacov tohto roka o takmer 150-tisíc turistov viac ako v rovnakom období vlani. „Tretinu predstavujú zahraniční návštevníci a zvyšuje sa aj záujem Slovákov a domáci cestovný ruch,“ píše sa v tlačovej správe ministerstva dopravy, pod ktoré patrí aj agenda cestovného ruchu.

Reklama

Oproti minulému roku sa zvýšil počet zahraničných návštevníkov o viac ako 4 %. Najviac ich prišlo z Českej republiky. V priemere u nás zostávajú tri dni. Vzrástol aj počet turistov zo severských krajín ako sú Estónsko, Dánsko, Nórsko a Island.

REKLAMA

Najnavštevovanejším regiónom je Bratislavský kraj. Najdlhšie zahraniční turisti  zostávajú v Trnavskom kraji, priemerne je to 5 dní, zatiaľ čo v iných regiónoch 3,5. Ministerstvo pripisuje podiel na tejto pozitívnej štatistike piešťanským kúpeľom. Podľa vedenia spoločnosti prinesie rok 2012 nárast návštevníkov o 2 až 3 percentá oproti vlaňajšku. Priemerná dĺžka pobytu v kúpeľoch je 10,5 dňa.

Záujem o Piešťany majú aj domáci dovolenkári. Najnavštevovanejšími okresmi počas ich dlhodobých ciest na Slovensku boli okresy Poprad (12,7 %), Piešťany, Liptovský Mikuláš a okres Bardejov (rovnako po 5,2 %).

Košice sa v roku 2013 stanú Európskym hlavným mestom kultúry a Slovensko ako zaujímavú destináciu odporúčajú svetovo uznávaný sprievodcovia pre turistov – Lonely Planet aj Budget Travel.

Text: ts/mp Ilustr foto: Martin Palkovič

Populárne články