Aktuality

Piešťany si pripomenuli víťazstvo nad fašizmom, pozornosť pútal mladík v sovietskej uniforme

Published

on

Reklama

Piatkovým kladením vencov k Pamätníku osloboditeľom na Námestí SNP a uložením kytíc k ďalším dvom pomníkom hrdinom druhej svetovej vojny – padlým rumunským vojakom na Žilinskej ceste a príslušníkom letectva v parku, si zástupcovia mesta a Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom, ktorý Európa oficiálne slávi 8. mája. Medzi účastníkmi pútal pozornosť mladý muž v historickej vojenskej uniforme. Okrem pamätníkov ju mohli spoznať aj mladšie ročníky, najmä z filmov o oslobodení.


Išlo o 18-ročného Miroslava Petríka, ktorý si ako zástupca Klubu vojenskej histórie Prašník prišiel uctiť padlých hrdinov. Študent Strednej odbornej školy technickej v Piešťanoch hovorí, že vojnová tematika ho zaujímala už od mala. „Keď som začal študovať viac o histórii druhej svetovej vojny, pozerať si dobové materiály, uvedomil som si, že v nej bojovali chalani v mojom veku, pokladali životy za slobodu a preto je dôležité na to nezabúdať.“ Stal sa tiež členom klubu, ktorý sa snaží udržiavať v povedomí Slovákov informácie o tomto závažnom období našej histórie a zaoberá sa aj ukážkami bojov, napríklad zo Slovenského národného povstania. Podarilo sa mu zohnať i originálne časti uniformy, ako blúzu, ktorú používali sovietski vojaci od roku 1943, ako i detailnú repliku vojenských nohavíc. Na hrudi mu svietili dva metále: odznak gardového vojaka a Leninov rád, ktorý dostávali mladí červenoarmejci ešte v medzivojnovom období.

Reklama

 


Pred samotným pietnym aktom predniesol prejav poslanec a zástupca primátora Tomáš Hudcovič, ktorý zároveň ospravedlnil neúčasť Miloša Tamajku kvôli pracovnej ceste. Spomenul tiež záznamy z mestskej kroniky zo začiatku mája roku 1945, ktoré hovoria aj o radosti a oslavách. Hoci Piešťany oslobodili ruskí a rumunskí vojaci ešte 4. apríla 1945, ôsmeho mája prichádzajú správy o kapitulácii Nemecka. Deviaty máj Piešťanci už slávili ako sviatok slobody. O 12. hodine na 5 minút zaznela obecná poplachová siréna, popoludní sa konalo veľké manifestačné zhromaždenie. Večer pokračovali oslavy fakľovým sprievodom,  usporiadaným vojskom a ohňostrojom. Vojenské jednotky, ktoré zostali v Piešťanoch, ešte do neskorých nočných hodín strieľali do vzduchu z pušiek, guľometov, protilietadlových diel, použili aj svetlomety a rakety. So spomienkou a príhovorom po ňom vystúpil Pavol Hložka zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktorému sa zdalo, že spomienky na padlých sa zúčastnilo len málo poslancov či miestnych organizácií.

Reklama

Padlým vojakom, ktorých mená sú vyryté na zadnej strane pamätníka na Námestí SNP vzdali česť aj príslušníci armády Slovenskej republiky, niekoľko poslancov Mestského zastupiteľstva, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a zástupcovia z Mestského a Okresného úradu v Piešťanoch.


-red-

Populárne články