Aktuality

Oslava výročia I. Československej republiky bola o posolstve bratskosti

Published

on

Reklama

Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika usporiadala v sobotu 29. októbra Spomienkovú slávnosť pri príležitosti 98. výročia založenia I. Československej republiky.  Pietny akt kladenia vencov sa uskutočnil pri pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Mestskom parku o 14:00 a okrem hymny zazneli i viaceré básne a príhovory, ktoré sa týkali významu tohto sviatku a vyzývali k bratstvu. Výročie založenia ČSR sa oproti susednej Českej republike na Slovenku výraznejšie neoslavuje, namiesto štátneho sviatku si ho pripomíname len ako pamätný deň. 

Reklama

„Včera sme si pripomenuli 98. výročie nezávislého štátu Čechov a Slovákov, už na začiatku Prvej svetovej vojny Milan Rastislav Štefánik pochopil, že táto vojna bude rozhodovať o budúcom osude sveta. Všetko svoje úsilie preto zameral na oslobodenie svojho národa,“ povedala vo svojom príhovore podpredsedníčka Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Eva Ušiaková.

Reklama

„Žiada sa mi povedať, že Milan Rastislav Štefánik a I. Československá republika bola postavená na hodnotách pravdy, spravodlivosti, demokracie a slobody, a tam nemá miesto ani fašizmus, ani nacizmus, ani bolševizmus. Žiadna ideológia, ktorá potiera práva občanov tam nepatrí. Položili sme vence a spoločne tu stojíme preto, aby sme oslávili štátnika a významného dejateľa moderných slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika a oslávili jeden z najvýznamnejších krokov na ceste samostatnej slovenskej štátnosti, teda vzniku I. Československej republiky,“ vyjadril sa predseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Jozef Božik.

„Pre mňa ako mladého a hrdého Slováka je veľmi dôležité, aby sme si spoločné dejiny a spoločnú históriu Československa pripomínali a aby sme si pripomínali a oslavovali osobnosti, ktoré stáli za vznikom tohto štátu a medzi ktoré Milan Rastislav Štefánik neodmysliteľne patrí. Je dôležité, aby sa takáto osveta šírila medzi mladých ľudí, ktorí si dejiny nepamätajú a nepoznajú tieto dôležité dátumy. Chcem sa v mene Mesta Piešťany poďakovať za činnosť a aktivity a osvetu, ktorú v tejto oblasti vykonáva Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika,“ prezentoval svoj názor viceprimátor Michal Hynek.

„Včera sme si pripomenuli 98. výročie vzniku prvého štátu Čechov a Slovákov. Táto dejinná udalosť zachránila náš národ v hodine dvanástej. Tejto idei ste pán generál obetovali celé svoje chatrné zdravie a doslova celý život. Neúnavne a trpezlivo ste na nej pracovali na poli vojenskom, politickom aj diplomatickom. Ako chudobného imigranta z malej slovenskej dedinky vás prichýlila veľká európska krajina s dlhou tradíciou bratstva, rovnosti a slobody. Mali ste veľký sen, vybudovať takúto krajinu aj v kraji pod Tatrami. Svoj sen však snívate na neďalekom Bradle. A čo sme my, váš národ slovenský urobil s týmto snom? Maďarov sme poslali za Dunaj, Čechov peši do Prahy a k Židom sme sa zachovali veľmi neľudským spôsobom, ale stále nie sme hrdí, ani slobodní a po slovenskej zemi namiesto bratov sa preháňajú nenásytní vlci a nenávistné hyeny,“ povedal predseda piešťanského klubu Milana Rastislava Štefánika Pavol Masaryk.

-lt-

Populárne články