Aktuality

Odbory sa o pohovoroch so zamestnancami dozvedeli až po ich začatí

Published

on

Reklama

Zástupcovia odborov zamestnancov mestského úradu sa zatiaľ k organizačným zmenám na radnici nemali chuť vyjadrovať pre médiá, s argumentáciou, že ide o citlivé záležitosti. Nakoniec sme sa však s Pavlom Steineckerom z odborovej organizácie ZO SLOVES dohodli, že zodpovie aspoň na pár našich otázok.

Ako hodnotíte situáciu, že skúseným pracovníkom neboli ponúknuté adekvátne pozície, ale miesta ako kurič, upratovačka?

Reklama

V čase, kedy pohovory začali, zamestnávateľ nedisponoval adekvátnymi pracovnými miestami pre týchto zamestnancov. Tieto miesta sa vyskytli až po odmietnutí niektorých zamestnancov, zobrať ponúkané miesta poverením, do výberového konania.

Prerokovalo vedenie mesta s odbormi plánované zmeny? Ak áno, tak kedy?

Reklama

Mesto plánované zmeny neprerokovalo, len predložilo organizačný poriadok na pripomienkovanie a oboznámilo písomne s organizačnou štruktúrou dňa 28.8.2015. Pripomienky, ktoré odbory mali k organizačnému poriadku, sme poslali. O jeho spracovaní si môže každý urobiť závery sám.

Boli zástupcovia odborov pri pohovoroch so zamestnancami? Vedeli ste, kedy sa konajú?

Odbory neboli informované o termíne pohovorov. Dňa 27.8.2015 prebiehali prvé pohovory, 2.9.2015 druhé kolo. Pri niektorých pohovoroch 2.9.2015 sa zúčastnila kolegyňa ale nie za odbory, skôr ako svedok, ktorého si vyžiadali spolupracovníci.

Ďalším krokom, ktorý je radnica povinná podľa zákona urobiť – je prerokovanie výpovedí s odborovou organizáciou. Prvé výpovede podľa našich informácií už mesto poslalo a poverenie dostali aj noví vedúci oddelení. Na ich mená a kvalifikáciu sme sa opýtali aj hovorkyne úradu, na odpoveď zatiaľ čakáme.

O vyjadrenie sme požiadali i niektorých odchádzajúcich zamestnancov, situáciu však komentovať nechceli. Z nepotvrdených zdrojov sme sa ale dozvedeli, že sú aj takí, čo majú v pláne podať na svojho bývalého zamestnávateľa žalobu. Podľa nezávislého právneho zdroja ak preukážu, že náplň novovytvorených miest je totožná so zrušenými pozíciami, či prerozdelená medzi iných pracovníkov alebo, že výpovede z dôvodu nadbytočnosti boli účelové, môžu na súde uspieť.

Zástupcovia odborov nám poskytli aj pripomienky k  organizačnému poriadku, ktorých dali spolu až 21, niektoré z nich mesto zapracovalo už do nového znenia tejto právnej normy. Podľa našich informácií bola platná verzia OP vydaná k 11. septembru, na web stránke mesta Piešťany však stále figuruje pôvodné znenie z apríla tohto roku.

-ad-

 

Populárne články