Aktuality

Meteorológovia varujú pred búrkami aj horúčavou

Published

on

Reklama

Slovenský meteorologický ústav zverejnil výstrahu 1. stupňa pred búrkami, spojenými so silnými vetrom, ktoré očakávajú na našom území popoludní. Krátky a veľmi intenzívny lejak môže spôsobiť problémy s hladinou menších vodných tokov a narobiť škody. Výstrahu 2. stupňa vydali aj z dôvodu vysokých teplôt vzduchu. V Piešťanoch bolo dnes už ráno 30 stupňov.

„V okrese Piešťany sa miestami očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza SHMÚ na svojej stránke.

Reklama

Letné búrky so silným vetrom v minulosti vyvrátili v parku niekoľko stromov a vytopili pivnice v starých Piešťanoch. Hrozilo dokonca vyliatie Dubovej a v Moravanoch zápasili s blatom na uliciach, nebezpečenstvo búrok teda netreba podceňovať a rozhodne sa pred lejakom neschovávať pod stromom.

Zľahčovať by sme nemali ani horúčavu, ktorá by dnes mala opäť dosiahnuť 30 – 34 stupňov Celzia v tieni. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varujú meteorológovia.

Reklama

V Piešťanoch sme zrejme včera prežili najteplejší deň a noc od začiatku leta. Tento graf zverejnil SHMÚ na facebooku:

Podľa pridaných komentárov zástupcov SHMÚ teploty v Piešťanoch neklesli pod tridsiatku ani pred polnocou. Vzduch neochladzoval ani slabý vietor: „Práve kvôli nemu teplota neklesá. Vietor totiž podporuje premiešavanie vzduchu s vyššími vrstvami, ktoré sú v noci spravidla teplejšie. Výsledkom je tak pomaly klesajúca teplota,“ uvádza meteorológ.

-inf-, foto: archív PNky, graf FB SHMÚ

Populárne články