REKLAMA
Mlyny

Navštívte piešťanskú reštauráciu Le Griffon a doprajte si vynikajúci T-bone, Porterhouse, Rib Eye či FiletSteak. Steaky tu pripravujú z vyzretého mäsa, ktoré pri riadenej teplote a špeciálnej klíme zrie priamo v reštaurácii 5 až 7 týždňov. Teraz je v ponuke aj novinka mäso Wagyu.

Ak necháme mäso zrieť ako kedysi lovci bizónov, s časom sa stuhnutá svalovina uvoľňuje a mäso zvyšuje svoju jemnosť a viazanosť vody. Okrem iného v ňom rastie koncentrácia peptidov a aminokyselín, ktoré dodávajú mäsu jeho typickú chuť a arómu. (Viac o suchom zretí sa dočítate TU.)

Lenna prestahovana
Sport Fashion prestahovane

Okrem kvalitnej steakovej klasiky  aktuálne v Le Griffon rozšírili ponuku o mäso Wagyu. Ešte ste o ňom nepočuli? Tak vám to trošku priblížime.

Wa znamená Japonsko a Gyu hovädzie. Predchodcovia dnešného dobytka sa dostali do Japonska pred naším letopočtom. Cez 2000 rokov chovali Japonci tento dobytok kvôli jeho sile. Bol pre nich nenahraditeľným pomocníkom, ale mäsitá strava bývala často zakázaná z náboženských dôvodov. Až koncom 19. storočia sa začala konzumácia hovädzieho mäsa rozširovať a dobytok šľachtiť.

Plemeno wagyu sa počas niekoľkých rokov preslávilo mimoriadnym mramorovaním mäsa. Dnes väčšina wagyu pochádza z línie japonskej čiernej (Japanese Black), okrajovo aj z japonskej hnedej (Japanese Brown), japonskej bezrohej (Japanese Polled) alebo japonskej krátkorohej (Japanese Shorthorn).

Chované a gravidné zvieratá sa pasú voľne vonku, aby boli teliatka čo najzdravšie. Po narodení sa teľatá odstavujú veľmi skoro. Kŕmia sa ručne náhradným mliekom a za chladnejšieho počasia majú ručne šité „bundy“. Vo výkrmových farmách sa následne chovajú až kým nedosiahnu hmotnosť 700 kg. ´Zvieratá sú kŕmené okrem balastných látok, ako sú tráva a slama z ryže, tiež silážou z celých rastlín, ktorá je nevyhnutná pre vývoj mramorovania a bielej farby tuku.

Tajomstvo chuti wagyu

Grilovaný Dry Aged Chuck Roll z Wagyu s grilovanou medovou koreňovou zeleninou

Najlepšie hovädzie na svete robí z wagyu jedinečná kombinácia textúry, vône a chuti. Textúra zaujme na prvý pohľad jemným bohatým mramorovaním. Za nádhernú silnú vôňu môžu kvalitné aminokyseliny a nenasýtené tuky. Vôňa wagyu je trochu sladká, podobná vôni broskýň a kokosových orechov. Najsilnejšia vôňa sa dosiahne zahriatím mäsa na teplotu 80 ° C.

Raz rozvinutá vôňa zostáva vo vnútri mäsa do doby, než sa pri hryzení uvoľní a to aj po vychladnutí mäsa. Preto je wagyu vynikajúce aj za studena. Wagyu vôňa umocňuje  výbornú chuť. Spoločne pri konzumácii vytvára neobyčajný pôžitok.


PR

REKLAMA