Connect with us

Aktuality

Deň čo deň, už 38 rokov

Published

on

Reklama

Každý deň, či je leto a či zima, už 38 rokov chodí Karol Fano z Piešťan do mestského parku kŕmiť „svoje“ veveričky a vtáčiky. Začal, keď mala jeho vnučka rok a vydržalo mu to dodnes. Zvierací obyvatelia mestského parku už poznajú hodiny dokonale, pretože vždy dopoludnia o deviatej a popoludní o druhej, ich výskyt pri kŕmidlách rapídne vzrastie. Ak by to nebolo tým, že poznajú hodiny, tak minimálne vedia, že sa im ujde niečo pod zub.

[singlepic id=1271 w=320 h=240 float=left]Podľa pána Fana, ktorý aj napriek zdravotným problémom vo veku 87 rokov vyzerá stále sviežo, žije momentálne v mestskom parku približne 25 veveričiek. Jeho obľúbenkyňou je Františka. „Tá má také didiky,“ identifikuje samicu, ktorá tento rok na jar priviedla na svet tri mláďatá. Uplynulú zimu minul Karol Fano na kŕmenie jeho obľúbencov 150 kg slnečnicových semien. Kŕmenie je celkom finančne náročná záľuba, a tak sa teší každému daru, ktorý pre zvieratá dostane. Na krmivo minul aj všetky peniaze, ktoré získal spolu s Cenou primátora v roku 2009. V minulosti dostával z pekární staré suché rožky zadarmo, ale keďže sa doba zmenila dnes ich musí kupovať.

Reklama

„Tento náš park je veľká vzácnosť. Už sa tu pri mne zastavilo veľa ľudí z celého sveta, ktorý si prišli pofotiť „naše“ zvieratá,“ hovorí nadšene pán Fano. Zo sveta, teda konkrétne zo Švajčiarska, kde momentálne žije, príde počas leta aj vnučka pána Fana Karin. Ona bola prvotným impulzom pre kŕmenie vtákov a veveríc, a tak sa pán Fano teší, že opäť zájdu spolu do piešťanského parku.

Autor: Tomáš Hudcovič   Foto: hug(o)photo agency

Reklama

[nggallery id=46]

Populárne články