Connect with us

Koktail

Medzi nami – o téme slovenského pôrodníctva sa bude hovoriť aj v Piešťanoch

Published

on

Reklama

V utorok 20. februára si budete môcť v Piešťanoch opäť pozrieť film Medzi Nami a následne diskutovať s režisérkou Zuzanou Límovou a predsedníčkou organizácie Ženské Kruhy, Zuzanou Kriškovou o téme slovenského pôrodníctva.

Na jeseň minulého roka sa zo slovenských médií začala valiť vlna vášnivých diskusií vyvolaných novo vzniknutým filmom Medzi nami od režisérky Zuzany Límovej. Ide o dokument zachytávajúci bežnú pôrodnícku prax v slovenských pôrodniciach, výpovede žien o svojich pocitoch počas pôrodu, ale aj výpovede lekárov a pôrodných asistentiek, ktoré naznačujú ich názor na súčasný systém zdravotnej starostlivosti o rodiace ženy.

„Skôr než som mala možnosť tento dokument vidieť, intenzívne som sledovala články, blogy, rozhovory a online diskusie žien aj odborníkov, v každej skupine boli zástancovia oboch protipólov vyhrotenej diskusie. Táto téma sa ma silno dotýka, nielen preto, že som trojnásobná matka, rodila som každé dieťa v inej pôrodnici a čo-to som už z prostredia pôrodných sál odpozorovala. Ako laktačná poradkyňa sa často stretávam s mladými matkami v prvých týždňoch po pôrode, keď sú ich zážitky ešte čerstvé. Veľakrát som už videla veľké slzy, veľký zármutok a sklamanie, ublíženie a frustráciu, keď sa rozhovorili o svojom pôrode. Je mi veľmi ľúto, že sa to takto bežne deje a práve preto si myslím, že film Medzi nami je veľmi dôležitý pre otvorenie diskusie,“ pozýva Markéta Vartíková zo skupiny Sprievodca materstvom Piešťany.

Reklama

Ak vás téma zaujíma M. Vartíková napísala o nej viac vo svojom článku Medzi nami: treba o tom hovoriť.

-red-

Reklama

Populárne články