Connect with us

Kultúra

Výstavu Party v 21. storočí venovali Štefanovi Nosáľovi

Published

on

Reklama

V piatok 10. novembra  otvorili v galérii Domu umenia výstavu s názvom Party v 21. storočí, ktorá je venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa. Na slávnostnej vernisáži sa uskutočnil aj krst rovnomenného CD. Výstava bude návštevníkom prístupná do 31. januára budúceho roka.

Trojročný projekt dvojice mladých a talentovaných slovenských fotografov tvoriacich pod značkou LSZ Photography, umeleckej maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej sa po úspešných prezentáciách v New Yorku a Ottawe vrátil späť na Slovensko.

Reklama

Umelci spolu s tímom etnológov zmapovali a zachytili 33 tradičných párt a vencov zo všetkých kútov Slovenska formou fotografií, malieb na tvár a umeleckej maľby. Pojmom parta sa označuje ozdobná čelenka, ktorú v minulosti nosili dospelé slobodné dievčatá. Odbornou konzultantkou projektu sa stala etnologička Katarína Chabrečeková.

Okrem párt si návštevníci na obrazoch mohli pozrieť aj vence z celého Slovenska. Súčasťou slávnostnej vernisáže bol aj krst nového CD s rovnomenným názvom, na ktorom možno nájsť výber najkrajších slovenských ľudových piesní s ľúbostnou a svadobnou tematikou prearanžovaných do moderných hudobných žánrov.

Reklama

-vv-

Populárne články