Úvod Aktuality Cenu za architektúru získala aj stavba, o ktorú Piešťany prišli kvôli byrokracii

Cenu za architektúru získala aj stavba, o ktorú Piešťany prišli kvôli byrokracii

REKLAMA
Knebl

Lesná sauna v Spišskom Hrhove získala Cenu za architektúru CE·ZA·AR v hlasovaní verejnosti. Túto stavbu chceli jej autori pôvodne postaviť v Piešťanoch – na bývalej nudapláži pri vodnolyžiarskom vleku Great Escape 1 episode.

Sauna dnes stojí v starom ovocnom sade s výhľadom na Spišský hrad a je zadarmo prístupná každému, kto si ju rezervuje. Je postavená podľa tradičných techník, bez prívodu elektriny 토크온 모바일 다운로드. Kúri sa v nej drevom a ochladzuje vodou z potoka.

REKLAMA
Sheriff Taxi Piešťany
Chlapci na panvici

„Za rok fungovania si Lesnú saunu rezervovalo zhruba 1700 ľudí, aj na rok dopredu. Nemuseli sme riešiť žiadny vandalizmus, len drobné opravy Zumba Dance Download. Sami sme nečakali, že bude tak dobre fungovať a že za ňou budú cestovať aj ľudia zo zahraničia. Ubytujú sa u miestnych, navštívia okolie, pozrú si pamiatky,“ približujú fungovanie sauny autori projektu, ktorými sú Lívia Gažová z OZ Centrum architektúry,  Martin Lipták (Čierne diery, o 애플 리케이션 다운로드. z.), architektky Wo|V|eN – Anna Cséfalvay, Danica Pistekova, Marianna Maczova, Veronika Michalíková a obec Spišský Hrhov.

Autori pôvodne plánovali saunu postaviť na brehu Sĺňavy na úrovni bývalého kúpaliska na Banke 갤럭시 s7 유심 다운로드. Neskôr po konzultáciách zmenili umiestnenie. „Projekt bol navrhnutý ako drobná stavba. Keďže tá musí plniť doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe, našli sme jej nové, a musím povedať, že ešte krajšie miesto, na bývalej nudapláži pri vodnolyžiarskom vleku. Objekt sauny mal byť doplnkom k vodnolyžiarskemu vleku a mal stáť na brehu Sĺňavy s panoramatickým výhľadom na priehradu a Vtáčí ostrov. S prevádzkovateľmi sme mali predbežnú dohodu aj na prevádzkovaní sauny,” vysvetlila Lívia Gažová v novembri 2018, keď sa PNky tejto téme prvýkrát venovali.

Stavebný úrad mal podľa jej slov problém uznať doplnkovú funkciu kvôli veľkej vzdialenosti od hlavného objektu vleku. Zároveň vyžadoval povolenie aj od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktoré nebolo možné získať, pretože tento originálny škandinávsky koncept sa vymyká slovenským hygienickým štandardom. Autori projektu tak napokon našli iné miesto na realizáciu – Spišský Hrhov.

„Mrzí ma, že Piešťany prišli o tento originálny projekt, ktorý sprevádzala široká medializácia. Mal slúžiť nielen ako nová turistická atrakcia, ale aj ako prvok spontánnej kúpeľnej kultúry pre domácich,“ dodala Lívia Gažová.

Text: Martin Palkovič Vizualizácia: architektky Wo|V|eN

REKLAMA
Dompek Pizza donaskova sluzba