Connect with us

Novinky

Piešťanskí „vznášadlári“ majú za sebou prvé dve kolá Majstrovstiev Slovenska 2017

Published

on

Reklama

Piešťanskí „vznášadlári“ zahájili počas víkendu 6. – 7. mája sezónu 2017. Dve kolá Majstrovstiev Slovenska absolvovali na letisku v Trenčíne a podujatie zorganizoval Klub vodného motorizmu a vodných športov Piešťany. Počasie bolo ako vždy perfektné, a tak sa na štarte zišli všetci aktívni jazdci, nováčikovia, seniori, ale aj naše reprezentačné esá. KVMVŠ Piešťany tento rok chystá aj dve kolá Majstrovstiev Slovenska a Majstrovstvá Európy na piešťanskej Sĺňave, ktoré sú naplánované v termíne 12. a 13. augusta. Program ME bude mať pokračovanie vo Francúzsku a v Nemecku.

Obe kolá Majstrovstiev Slovenska sa skladali z dvoch rozjázd. Pretekári boli rozdelení do dvoch kubatúr: FN a FS + F50. Vo formule N pretekajú dospelí uchádzači o licenciu. Musia absolvovať určitý počet pretekov, v závislosti na rozhodnutí národnej autority. Začínajúci vodiči všetkých členských krajín Európskej vznášadlovej federácie (EHF) môžu súťažiť v pretekoch novicov na európskych podujatiach. Preteky vždy trvajú 10 minút a jedno kolo. Po dvoch kolách Majstrovstiev Slovenska v tejto kubatúre je na prvom mieste Ladislav Baláž (120 bodov), na druhom Andrej Kováč (88 bodov), na treťom Tím Hanšut/Búcor (60b.).

Reklama

Formula S je o niečo rýchlejšia. Jazdci sú už skúsení, obsah motora je neobmedzený, podmienkou však je jeden motor, jeden rotor alebo jeden motor a viac rotorov, avšak s obsahom pri dvojtaktnom motore do 250cm3, pri štvortaktnom do 500 cm3. Vo Formule 50 sa používa jedna vrtuľa a jednokanálové integrované vznášadlo. Motor je štandardný Rotax 447 alebo Rotax 503. Po druhom kole Majstrovstiev Slovenska 2017 je na prvom mieste tím Jaroslav Baláž (senior + junior) so ziskom 100 bodov, na druhom Ivan Štefánik (60 b.) a na treťom Martin Šimánek (34b.).

Reklama

-Barbora Jánošíková/Klub vodného motorizmu a vodných športov-

Populárne články