Connect with us

Novinky

Lucia Valová na ME v Belehrade ponaháňala staršie súperky

Published

on

Reklama

Na kanáli Ada Ciganlija v Belehrade sa v dňoch 22. až 25. júna 2017 uskutočnili majstrovstvá Európy juniorov a kategórie U23 v rýchlostnej kanoistike. Medzi 860 pretekármi z 37 krajín nechýbali ani reprezentanti Slovenska, ktorí dorazili do dejiska šampionátu v utorok popoludní. Počasie bolo mimoriadne horúce, teplomer ukazoval 36 stupňov Celzia v tieni, takže absolvovať v tomto horúcom počasí preteky nebolo vôbec jednoduché. Do úzkeho výberu reprezentácie Slovenska sa nominovala aj Lucia Valová zo športového klubu KAJAK Moravany nad Váhom.

Naša mladá, len 15-ročná pretekárka, dostala šancu porovnať si výkonnosť s väčšinou 18 ročnými súperkami. Jej cieľom bolo dostať sa aspoň na jednej trati do A finále. Svoje očakávania naplnila už v sobotu, kedy na 200m v semifinále postúpila do finále z 1.miesta a na 500m trati postúpila z 2.miesta do A finále medzi 9 najlepších. Svoje výkony ešte vygradovala v nedeľu priamo vo finále, keď na 200m trati skončila celkovo piata, len 2 desatiny za štvrtou Antiou Jacome zo Španielska. Lucka predviedla nádhernú jazdu a v Belehrade si vytvorila hneď 3 osobné rekordy. 500m trať jej podľa jej slov vôbec nevyšla a dopádlovala vo finále „až“ na 7.mieste.

Reklama

„Ako otec, ale aj ako predseda klubu KAJAK Moravany n/V, v ktorom preteká, som na ňu veľmi pyšný. Príprave obetovala veľmi veľa, absolvovala niekoľko sústredení. Denne dochádza vlakom po škole na tréningy do Trenčína a navyše tento rok ju čakali aj prijímačky na strednú školu, ktoré tiež zvládla výborne. Je to veľká bojovníčka. Má len 15 rokov, takže ak ju kanoe bude aj naďalej baviť, môže ešte veľa dokázať. V jej kategórii však konkurencia veľmi stúpla, nakoľko ženská C1 200m bude zaradená na Olympijské hry v Tokiu. Sezóna však ešte nekončí a všetky dievčatá trénujú, aby sa pripravili čo najlepšie na vrcholné preteky. Lucku už o tri týždne čaká vrchol sezóny, ktorými sú Olympijské hry mládeže v maďarskom Gyori,“ uviedol Igor Valo predseda ŠK KAJAK Moravany nad Váhom.

„Veríme, že v príprave urobí všetko pre to, aby si z tohto podujatia priniesla aj svoj prvý veľký cenný kov. Bude to veľmi náročné, keďže vo finále môžu štartovať len 4 najlepšie lode, namiesto tradičných 9. Chcem sa na tomto mieste poďakovať aj jej trénerom, Jurajovi Homolovi, ktorý ju roky vedie, a s ktorým absolvovala celú zimnú prípravu a Mariánovi Ostrčilovi z VŠC Dukla Banská Bystrica, s ktorého tréningovou skupinou v DUKLE absolvovala takmer celú prípravu na vode,“ dodáva Igor Valo.

Reklama

-ŠK KAJAK-

Populárne články