Connect with us

Novinky

Erik Hlavatý: „Presvedčila ma partia ľudí, v ktorých je obrovský entuziazmus, zápal a ochota pracovať.“

Published

on

Reklama

Novým predsedom PFK Piešťany sa začiatkom júna stal Erik Hlavatý, ktorý vo funkcii nahradil Róberta Studeného. V rozhovore prezradil viac o zmene vo vedení futbalového klubu, pôsobení mužského A mužstva v ôsmej lige i plánoch do budúcnosti. 

MG_9856w-640x427

Reklama

Prečo ste sa rozhodli stať sa predsedom PFK Piešťany a čo vás k tomu namotivovalo?

V klube hrajú dvaja moji synovia, síce sú malí, majú iba 7 a 12 rokov, ale veľa sa tak stretávam s ostatnými rodičmi a dokonca som šesť rokov pôsobil ako vedúci pri mužstve staršieho syna. Prácu predchádzajúceho vedenia vnímam ako dlhodobo nekoncepčnú, ale rozhodnutie, že to chcem vziať do rúk sa rodilo dosť dlho. Dosť sme sa rozprávali s rodičmi o situácii v klube a najviac ma presvedčila podpora z ich strany. Keď prídu rodičia približne 150 chlapcov, ktorí chcú zmenu a chcú to vyskúšať, je to naozaj veľký mandát, je to už dosť silná vec. Táto práce nie je pre jedného človeka. Presvedčila ma partia ľudí, v ktorých je obrovský entuziazmus, zápal a ochota pracovať. Preto sa spolieham na skúsenosti Cyrila Stachuru, trénerske zručnosti Michala Krajčoviča, Martina Javorku, ochotu pomáhať Jána Stachuru a Jozefa Glosa. Ale hlavne je to skvelá partia ľudí, odchovancov a patriotov ktorým záleží na piešťanskom futbale.

Reklama

Chystáte letný futbalový kemp. Je oň veľký záujem?

Som celkom milo prekvapený, budeme mať vyše 50 detí počas dvoch týždňov, čo je veľmi pekné a bola to vlastne prvá vec, ktorú sme organizovali po zmenách vo vedení. V minulosti to bolo tak, že deti z PFK išli do kempu, ktorý organizovala súkromná firma, čiže tam skončili aj ich peniaze. Teraz to bude aj taký prvý finančný príspevok z našej strany do pokladnice klubu, i keď to nebude nejaká veľká suma. Snažíme sa nezabúdať na to, že finančná situácia v niektorých rodinách nie je úplne dobrá a od nich napríklad peniaze za kemp nechceme. Ide nám v prvom rade o tie deti a rozvíjanie ich talentu.

IMG_2855_resize

Ako bude vyzerať znovuzrodené seniorské mužstvo mužov?

Seniorské A mužstvo mužov má na starosti Mišo Krajčovič, je to skúsený tréner, ktorý pôsobil v tretej lige. Gro tímu budú tvoriť odchovanci Piešťan, ktorí si pamätajú ešte druhú ligu. Vekový priemer bude určite troška vyšší ako sme možno zvyknutí, ale ja som úplne presvedčený, že ôsmu a aj vyššie ligy určite zvládnu. Keď hovoríme o ôsmej lige, síce okolo seba vidíme často úškrny, môžem vám povedať, že sú tam tiež kvalitní futbalisti a niekde začať jednoducho musíme. Skúšali sme vybaviť piatu ligu, ale legislatíva to jednoducho nedovoľuje.

Proti akým tímom teda budú naši hráči v ôsmej lige nastupovať?

V ôsmej lige budú našimi súpermi tímy z okolitých dedín, teda napríklad Šterusy, či okolie Hlohovca, napríklad Merašice. Čo sa týka nejakej finančnej náročnosti, samozrejme nebude veľmi veľká.

mg_3434

Kam by ste to s tímom chceli dotiahnuť a ktorá liga by bola ešte finančne únosná?

S A tímom budeme pracovať postupne, z roka na rok a uvidíme kam až sa nám podarí prepracovať. Teraz by sme chceli otvoriť a pozmeniť zmluvu PFK Piešťany s Mestom Piešťany a to je pre nás najdôležitejšie a na tom bude veľmi veľa závisieť. Naša snaha je, aby sme tu mohli vyvíjať nejakú činnosť, z ktorej prostriedky by potom išli na financovanie klubu. Jedným dychom dodávam, že po skončení kalendárneho roku veľmi ochotne poskytneme naše účtovníctvo, aby sme preukázali, na čo boli financie použité. Od tohto veľmi veľa záleží akú ligu budeme hrávať. O prvých dvoch, či troch sezónach ani nemusíme debatovať. Máme tri veľmi silné ročníky v doraste a samozrejme nehovoríme, že tých chlapcov budeme nútiť hrať ôsmu, siedmu alebo šiestu ligu, ale budeme radi, keď skončia v nejakom inom druholigovom, či lepšom klube. Boli by sme samozrejme radi, ak by niekto z nich zostal verný PFK Piešťany. Momentálne by som nerád konkretizoval, že v roku 2025 budeme hrať druhú ligu, pretože je to naozaj beh na dlhú trať. Jasné, že frfľoši vždy budú, ale urobíme všetko pre to, aby ich bolo čo najmenej.

 

Prečo je z vášho pohľadu dôležité seniorské mužstvo?

Ak hráte v Piešťanoch futbal od piatich rokov, získate si vzťah k tomuto krásnemu športu a v devätnástich zrazu nemáte kde pokračovať, tak je niečo nesprávne. Toto je to dôležité a boli by sme radi, ak by gro A tímu mužov tvorili dnešný dorastenci, alebo možno aj žiaci.IMG_2855_resize

Majú mladí hráči záujem pokračovať v Piešťanoch?

Mali sme veľké rodičovské stretnutie s chlapcami z U19, kde sme riešili niektoré zásadné veci, bol tu napríklad predstavený nový tréner Martin Javorka. Je to tréner s dlhoročnými skúsenosťami, piešťanský odchovanec a nesmierny patriot. O niektorých lepších hráčov je záujem z okolia a určite nebudeme nikomu brániť v športovom raste. To by bola hlúposť a bola by to naša veľmi zlá vizitka. Keďže sme deklarovali záujem do dvoch rokov postúpiť do vyššej, teda druhej dorasteneckej ligy, nebudeme tých chlapcov v prípade boja o postup nasadzovať v tíme hrajúcom ôsmu ligu.

Ako reagovali hráči, ktorých ste oslovili pre A mužstvo mužov?

Konkrétne veci vám neviem povedať, ale z toho, čo viem, vnímajú túto iniciatívu veľmi pozitívne a sú radi, že sa niečo takéto deje. Sú radi, že tu bude opäť Áčko a naozaj im to chýba. Je predsa iné pozrieť sa na mužský futbal a i keď to bude „len“ ôsma liga, bude to to najlepšie čo môže PFK Piešťany ponúknuť. Je samozrejme na škodu, že začneme až v ôsmej lige, ale keďže legislatíva nám to inak nedovoľuje, niekde začať musíme.

IMG_2811_resize

V čom podľa vás tkvie najväčší problém slovenského futbalu? Je to financovanie, nezáujem detí alebo niečo iné?

Moja odpoveď na túto otázku bude mať také dve časti. Prvá je, že deti a aj ich rodičia v Piešťanoch o futbal záujem rozhodne majú. Kategórie prípravky sme prebrali približne pred deviatimi mesiacmi, počas ktorých sa nám podarilo zdvojnásobiť počet trénujúcich detí. Z toho, čo sa nám podarilo, pramení veľká nádej, že záujem o šport tu stále je. Nebudeme si klamať, šport je na Slovensku problematický kvôli financiám, sponzorským príspevkom a podpore zo strany štátu.

Máte podporu zo strany miestnych firiem?

Musím veľmi poďakovať firme Respect a Dušanovi Guľášovi za jeho obrovskú podporu, ktorý nás naozaj podporuje a vidno, že mu na klube naozaj záleží. Rád by som touto formou oslovil všetkých potenciálnych partnerov, ktorí by nás chceli podporiť, že im budeme nesmierne vďační. Nemusí sa to týkať len finančných prostriedkov, nejakej materiálnej pomoci, ale veľmi uvítame aj dobré rady a hlavne určite netvrdíme, že všetko vieme. Veľa vecí je pre nás nových, učíme sa takpovediac za pochodu a určite spravíme aj my nejaké chyby.

Prečo teda došlo k zmenám vo vedení?

Teraz vám asi urobím trošku reklamu, ale keďže som čitateľ PNiek, čítal som aj článok, v ktorom ste informovali o personálnych zmenách vo vedení nášho klubu. Bolo v ňom deklarované, že klub je životaschopný. Pri tomto článku vyvstane otázka, prečo sa vlastne udiali všetky tie zmeny? Ja určite nehovorím, že všetko, čo sa tu doteraz urobilo bolo zlé. To by bola obrovská chyba, pretože si to nemyslím a ani to tak nie je. Ide o to, že táto iniciatíva pre zmeny vzišla od rodičov takmer 150 detí, ktoré sem chodia. Máme síce dobré dorastenecké celky, ale čo sa týka žiackych kategórií, tam budeme mať obrovský problém poskladať schopné mužstvo. Ak vám týmto spôsobom vypadnú dva alebo tri ročníky, je to obrovská športová pohroma a to ani nehovorím, že o dva roky by mali tvoriť základ dorasteneckých celkov. V tomto smere nastanú komplikácie aj s prípadným postupom do druhej ligy, keď o dva roky zostúpime do tretej a možno aj štvrtej ligy kvôli nedostatku hráčov.

Súviseli so zmenami vo vedení nejaké problémy?

Musím povedať, že som bol nemilo prekvapený, pretože určitá skupina ľudí, ktorí asi nemajú naplnené osobné ambície sa nám snaží našich chlapcov odlákať a robia všetko pre to, aby nám našu prácu sťažili. Určite budú sami vedieť, o kom rozprávam.

Čo by ste si prial pre piešťanský futbal do budúcnosti?

Piešťany majú v súčasnosti 29 000 obyvateľov, futbalovo som tu vyrastal a pamätám si, že kedysi sa museli robiť dva tímy v jednej kategórii, či už u žiakov alebo dorastu. Chodili sme sem s radosťou a boli tu naozaj špičkoví mládežnícky tréneri. Aj súčasná trénerská zostava je naozaj výborná. Piešťany by mali byť spádovou oblasťou pre okruh približne 30 kilometrov. Je to dané z geografického ale aj z historického hľadiska.Ak vyskočí na okolí talent boli by sme radi aby skúsil futbal v PFK Piešťany. Samozrejme, ak by sme narazili na nejaké budúce hviezdy, radi ich posunieme do väčších klubov a bude to aj naša vizitka, týkajúca sa práce s mládežou.

IMG_8154_resize

Čo chystáte v najbližšom období?

Určite budú ďalšie Dni loptových talentov. Tieto veci rieši hlavne štatutár PFK Junior Jozef Glos a veľká vďaka z našej strany patrí pánovi Miroslavovi Petrášovi, riaditeľovi CVČ AHOJ, s ktorým úzko spolupracujeme. Pripravujeme znovuoživenie piešťanskej mini futbalovej ligy, ktorá je mojou srdcovkou a chceli by sme, aby sa zápasy hrávali na umelej tráve každý týždeň. Boli by sme veľmi radi, ak by sa do Piešťan vrátili športové triedy. Ohľadom tejto veci úzko komunikujeme s basketbalistkami i riaditeľom základnej školy na Holubyho ulici Vilémom Vrbom. Areál futbalového štadióna je nádherný, i keď potrebuje naozaj kompletne obnoviť. Budeme sa snažiť robiť čo najviac turnajov a keď niekto pôjde okolo, aby tu bolo kopec malých futbalistov, aby tu bol výskot, radosť, aby deti športovali a vybudovali si hrdosť na náš klub i mesto.

-lt/Foto: lt, archív-

Populárne články