Connect with us

Šport

Budeme mať „Sagana“ aj medzi zdravotne hendikepovanými?

Published

on

Reklama
Piešťanec Jozef Metelka obsadil v sobotu 13. júla na pretekoch Európskeho pohára v cyklistike zdravotne postihnutých vo Vrátnej v cestných pretekoch tretie miesto. Víťazom sa stal Talian Michele Pitacollo, ktorý je aktuálnou svetovou jednotkou.
994193_10151593760568621_1597965797_n

Pre mladého Piešťanca je šport životnou náplňou. Nezlomila ho ani nehoda, ktorú mal pred štyrmi rokmi a prišiel pri nej o ľavú nohu. Dokončil štúdium na Oxford Brookes so zameraním na šport a trénerstvo a zostal žiť v Anglicku kde sa pripravuje na získanie certifikátu medzinárodného lyžiarskeho inštruktora. Po nehode sa vrátil k obľúbenému lyžovaniu, ale aj k horskej cyklistike. Cestnej cyklistike sa venuje necelý rok.

„Preteky vo Vrátnej sa išli na 45 km trati v sobotu a v nedeľu bola na programe časovka na 11 km. Od štartu sme sa všetci držali v skupine a striedali sa na čele. K rozhodnutiu prišlo až v poslednom kole zhruba 150 metrov pre cieľom. Svetová jednotka Pitacollo začal špurt, nasledoval ho jeden z českých pretekárov a potom ja. Súpera pred sebou som takmer mal, ale začal ma vytláčať a tak sa mi ho už nepodarilo predbehnúť. Tretie miesto je pekné a verím, že o rok bude prvé,“ popísal priebeh preteku J. Metelka.

Reklama

V časovke sa mu až tak nedarilo, pretože nešiel na špeciálnom časovkárskom bicykli, ale na obyčajom. „Nakoľko som nemal špeciálny stroj už po štarte som strácal pár sekúnd, čo je v časovke veľmi veľa. V kopcoch som svoj čas oveľa zlepšil, avšak už sa mi nepodarilo zmazať stratu z prvej polovice nabranú kvôli nedostatočnej aerodynamike,“ vysvetľuje mladý Piešťanec, ktorý sa chystá ešte na preteky európskeho poháru v Belgicku, v Prahe a v Belehrade. Keď sa mu podarí získať financie, rád by sa zúčastnil aj svetového poháru v Kanade. Ak všetko pôjde podľa plánov, cieľom je paralympiáda v Riu 2016.

64905_10151590990833621_1790980450_n
Autor: ht Foto: Brano Mažgut
REKLAMA
bike-centrum

Reklama

Populárne články