Connect with us

Kultúra

Krojovaný Anna bál bude túto sobotu na futbalovom štadióne

Published

on

Reklama

Členovia a sympatizanti piešťanského občianskeho združenia Cesta pomoci nadväzujú na dlhoročnú tradíciu Krojovaných Anna Bálov, ktoré sa uskutočňovali v Piešťanoch pri príležitosti osláv mena sv. Anny a ten tohtoročný pripravili na nadchádzajúci víkend – sobotu 30. júla. Folkloristi sa predstavia trochu netradične na futbalovom štadióne, v prípade nepriaznivého počasia na terase Športhotela.

Reklama

„V minulom období išlo o aktivitu, ktorá mala svoje dôstojné miesto v Kalendári kultúrnych podujatí mesta Piešťany. Účastníci Anna Bálu, odetí do piešťanských krojov a krojov z blízkeho okolia sa zhromaždili pred Mestským úradom, kde spevom pozdravili primátora mesta a všetkých zamestnancov. Na vyšívanom obrúsku priniesli upečený chlieb a na miske hrudu soli. Primátor účastníkov folklórneho zhromaždenia počastoval kalíškom slivovice a pečenými koláčmi a zaželal Anna Bálu veľa pohody a dobrej nálady, ,“ uviedla Zita Bruncková z o.z. Cesta pomoci. Na čele sprievodu išli vyzdobené statné kone, s vozom, ozdobeným folklórnymi stuhami, za ním dychová hudba a mnohopočetné skupiny folkloristov.

„S hudbou a spevom prechádzali od Mestského úradu, okolo pošty, cez pešiu zónu a Kolonádový most do kúpeľného domu Balnea Palace. Tu sa konala zábava Krojovaného Anna Bálu, na ktorej sa zúčastnilo mnoho domácich obyvateľov, ale aj zahraničných turistov a iných návštevníkov. Záujem bol taký veľký, že sa museli otvárať dvere okolitých jedální,“ zaspomínala si na podujatie, ktoré bolo obľúbené aj kvôli nositeľkám tohto mena, ktoré sa na Slovensku vyskytovalo veľmi často. Po nežnej revolúcii a po privatizácii kúpeľov sa podľa predsedníčky združenia viac v takejto podobe Anna Bál neorganizoval, po nejakom čase ho obnovil folklorista Petr Veverka, neskôr túto aktivitu prevzala Cesta pomoci, ktorej je aj on členom.

Reklama

„Uskutočnením tejto akcie sa pomáha uchovávať dedičstvo starých otcov, tradícií a krojov. Tohtoročný Krojovaný Anna Bál, sa uskutoční v sobotu 30.júla 2016, podľa programu na pozvánke a zúčastní sa ho šesť folklórnych skupín, najďalej do Piešťan má mužská spevácka skupina Furmaňe z Trebišova,“ doplnila predsedníčka združenia a uviedla, že organizátorov akcie teší skutočnosť, že ju sleduje veľa občanov mesta, zahraničných aj domácich turistov a iných návštevníkov.

Cesta pomoci Plagát ANNA BÁL 2016-page-001Účastníci, ktorými budú Folklórna skupina Povoja z Piešťan, Kolovrátok z Drahoviec, Folklórny súbor Pobedimčan, Modrovanky – Krojovanky, Holeška z Prašníka a hosť – Furmaňe až z Trebišova sa predvedú aj na pódiu na Námestí slobody o 16,30 h, prejdú mestom a cez park na futbalový štadión PFK. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční už od 16,30 h na terase Športhotela v areáli štadiónu. Do tanca zahrá účastníkom už tradične Vavrinecká trojka z Kočína – Lančára.

-inf-, ilustr, foto a video: archív PNky

Populárne články