Connect with us

Kultúra

Ženská sila v galérii Magna v podani Lucii Tallovej

Published

on

Reklama

Galéria Magna začiatkom leta pripravila už tretiu tohtotoročnú výstavu venovanú „ženskej sile” v umení. Cyklus s názvom Dámska jazda je sériou štyroch výstav čisto ženských autoriek. Tentoraz tu až do 3.augusta svoje diela vystavuje umelkyňa Lucia Tallová, ktorá si prizvala svoju kamarátku – výtvarníčku a hudobníčku Broňu Schragge.

[singlepic id=56267 w= h= float=center]

Reklama

Okrem malieb premiérové Paper stories

Lucia Tallová, napriek svojmu mladému veku už získala niekoľko ocenení, medzi ktoré patrí aj napríklad Strabag Artaward Intenational – Award of Recognition či Maľba roka 2013 Nadácie VUB Banky. Svoju výstavu nazvala: Nevie koľko sily, treba, na zdolanie samej seba a rozhodne sa oplatí ju vidieť.

Reklama

Kurátorka Silvia L. Čúzyová, riaditeľka Galérie Medium Vysokej školy výtvarných umení o prebiehajúcej výstave medziným uvádza: “Kolekcia diel, vybraná pre výstavu v galérii Magna, obsahuje dve rozmerné plátna z najnovších Luciiných malieb, na ktorých sa veľké perlové náhrdelníky v typicky clivej atmosfére, rozplývajú a roztekajú nad vodnou hladinou, dominujúcou melancholickej krajine. Obrazy dopĺňa séria “grafík” – presnejšie maliarskych intervencií do starých grafických listov, ktoré vznikli na podnet redakcie časopisu Glosolália ako ilustrácie jedného čísla. Keďže ide o rodovo orientovaný časopis, maliarka si vybrala pôvodné obrázkové alebo textové strany zo starosvetského ľúbostného románu Majorátní pán (1925, autorka Nataly von Eschstruth) a do nich urobila originálne maliarske zásahy, podobne ako v predchádzajúcom cykle Paper stories, kde však použila ako podklad staré svadobné fotografie. Originálne dielka Lucie Tallovej majú svoju malú výstavnú premiéru práve v galérii Magna.”

Priestorové skladby a čierne mláky Broni Schragge

Hosťom Lucie Tallovej je Broňa Schragge, ktorá je podľa kurátorky známa nielen svojimi sympatickými knižkami, ale aj kresebnými denníkmi alebo skicármi, kde vkladá i svoje texty, z ktorých nakoniec vyberie zopár motívov ako námet na finálne grafiky. Mladá všestranná umelkyňa si na výstavu pripravila i ukážky, ako jej práce vznikajú. “ K videniu sú nielen hotové diela, ale k nahliadnutiu aj Bronine náčrtníky, z ktorých existuje vždy len jediný exemplár. Vystavená kolekcia diel zachytáva “priestorové skladby a čierne mláky” – priestory sa v podaní B. Schragge do seba vpájajú, prepájajú, skladajú a na rôznych miestach, často aj nelogickým spôsobom, v nich prší hustý dážď. Ten vytvára veľké čierne kaluže, ktoré ďalej expandujú alebo putujú cez čierne cícerky vody v rámci nejakého nejasného cyklu. Neurčitosť, istá hravá zlovestnosť a nezastaviteľnosť tohto kolobehu prepožičiavajú dielam existenciálny nádych. Čierne tečenie – u B. Schragge v podobe kaluží alebo prúdov, a L. Tallovej ako čierny dážď, či zatečenie je – okrem média špecifickej podoby ilustrácie dlhoročných osobných sympatií výrazný prepájací prvok oboch predstavených umeleckých prístupov aj kolekcií,” dopĺňa Silvia Čúzyová.

Magna Gallery, ktorá sídli na Teplickej ulici pri Auparku už od roku 2012, je otvorená od utorka do piatku popoludní a v sobotu doobeda. Malá ale aktívna galéria pravidelne prináša výstavy súčasných slovenských a českých umelcov. Od otvorenia tu prezentovali svoje diela autori ako Martin Borodáč, bratia Augustínovci, Emília Lehotská, Daniel Brogyányi a ďalší. V roku 2014 dominovali ženské umelkyne v rámci cyklu Dámska (Babská) jazda: Julianna Mrvová, Mira Podmanická, Eva Holáková, Běla Kolčáková, Ria Treppo, Karin Kolčáková a v súčasnosti vystavujúca Lucia Tallová, ktorú by mala vystriedať Patrícia Koyšová.

Okrem výtvarného umenia má galéria v ponuke aj dizajnové šperky – originály od starostlivo vyberaných autorov. O každom z nich sa dozviete viac priamo v galérii, ktorej personál sa teší na vašu návštevu.

(ko)

Populárne články