Connect with us

Kultúra

Výstava predstaví tvorbu československých automobilových dizajnérov

Published

on

Reklama

SnímkaV Dome umenia bude už v sobotu 18. marca slávnostne otvorená výstava AUTOLINEA CZECHOSLOVAKIA 1959 – 1989, ktorá predstaví avantgardu československého automobilového dizajnu. Expozícia bude mapovať 40 rokov tvarových riešení automobilových karosérií a predstaví diela 14 autorov, z ktorých až 9 žilo a vytváralo zaujímavé kocepty práve v Piešťanoch. Prezentované budú modely automobilov i množstvo doteraz nezverejnených kresieb a fotografií prototypov. Vernisáž je naplánovaná o 14.00 hodine vo výstavnej sieni Domu umenia.

pozvánka 18.3.2017_resize

Reklama

Výstava AUTOLINEA CZECHOSLOVAKIA 1959 – 1989 bude prezentovať tvorbu automobilových dizajnérov Vladimíra Arjamova z Ruska, Jána Cina, ktorý zo Slovenska emigroval do Ameriky i českých autorov Otakara Ďiblika, Pavla Hušeka, Václava Kasíka a Václava Krála. Najväčšie zastúpenie budú mať šikovní tvorcovia karósérií z Piešťan, medzi ktorými nebudú chýbať návrhy dizajnérov ako Milan Biroš, Peter Chudý, Andrej Chotváč, Ivan Matušík, Pavel Mikšík, František Nemec, Ján Oravec a Vladimír „Enzo“ Žák. Ich návrhy a projekty síce často vznikali v skromných pomeroch, ale napriek tomu dokázali svojimi nápadmi konkurovať svetovým automobilovým značkám. Vďaka ich nadšeniu vzniklo v bývalom Československu množstvo modelov, výkresov, obrazov a skíc na autorských posteroch, za ktorými sa skrývajú fascinujúce a často dojemné príbehy, plné buldočej húževnatosti.spider

„Čo skica, to príbeh, čo projekt, to román, čo dizajn, to óda na radosť a nadšenie tvoriť krásne veci v podmienkach spoločnosti, ktorá pod humanitou a krásnom rozumela plné bachory a opilecké excesy. Dizajnové diela určite nemali byt provokáciou, ale boli. Realizácia prototypov bola zákonne a vyhláškami dôkladne zakázaná, možná len na základe výnimky zo zákona. Aj tak ale vznikli v tejto dobe vymierania remesiel, hurá systémov a chytráctva, diela vo svojej myšlienkovej a tvorivej substancii svieže, novátorské, navýsosť humánne a krásne,“ uvádza k výstave jeden z dizajnérov Peter Chudý.

Reklama
DSC09876

Andrej Chotváč a Peter Chudý

Českej i Slovenskej republike patrí v dnešných dňoch právom titul automobilovej veľmoci, ale určite nie len kvôli počtu vyrobených kusov automobilov na jedného občana, ale aj vďaka relatívne veľkému počtu automobilových dizajnérov. Šikovní a tvoriví autori pracujúci v zahraničných automobilkách udávajú súčasný smer svetovému vzhľadu motorových vozidiel. Dejiny tvorby tvarových riešení automobilových karosérií sú v oboch krajinách veľmi pestré, pričom na Slovenku je ich minulosť ešte stále zahalená rúškom tajomstva. Objavovanie autorov, kresieb, fotografií a modelov je detektívka a archeológia zároveň a aj preto nazvali autori výstavy svoj projekt Archeodizajn, s ambíciou presnejšie definovať bádateľskú činnosť v automobilovom dizajne.

Giom 2

Giom 2

„Výstava Autolinea Czechoslovakia neposkytuje priestor všetkým automobilovým dizajnérom, ktorí v Československu pôsobili. To ani nebol náš zámer. Vyberali sme podľa nás najzaujímavejších autorov a ich príbehy, ktoré dokumentujú komplikovanú situáciu v oblasti návrhov automobilových karosérií a svojou tvorbou ukazujú potenciál talentovaných ľudí z Československa. Tých, ktorí ostali, aj tých, ktorí odišli na západ, kde sa stali rešpektovanými dizajnérmi. Z toho dôvodu na výstave prevažujú v sériovej výrobe nikdy nerealizované návrhy. Výstava splnila svoj účel, ak si pri exponátoch zaspomínate a ak budete žasnúť nad krásou karosárskych riešení. Možno Vás motivuje k tvorbe a nájdete v nej to, čo dnešným moderným automobilom chýba. Autolinea Czechoslovakia je tu preto, aby už nikto nemohol povedať, že pred rokom 1989 bola na našom území v oblasti automobilového dizajnu iba púšť,“ dopĺňa informácie Maroš Schmidt zo Slovenského múzea dizajnu.

-lt/Zdroj: Dom umenia, Rezort Piešťany/Foto: Michal Havrila, Andrej Chotváč, Piešťany History, Vlado Žák-

Populárne články