Connect with us

Kultúra

Výstava Cesta Človečinou mapuje 50 rokov Radošinského naivného divadla

Published

on

Reklama

Pri príležitosti životného jubilea Stanislava Štepku otvoria v Dome umenia reprezentačnú výstavu, ktorá dokumentuje 50 divadelných sezón. Počas nich odohrali členovia Radošinského naivného divadla asi 9-tisíc predstavení, ktoré videli približne tri milióny divákov. Vernisáž sa uskutoční 4. septembra o 17.00 h a bude spojená a autogramiádou knihy Predpoveď na zajtra.

stepka rnd

Reklama

REKLAMA

MONKEY

Reklama

O dve hodiny neskôr uvedú herci RND v Dome umenia hru Sčista-jasna, ktorá je druhou časťou jeho správy o 20. storočí z pohľadu obce Radošina. Historické, spoločenské, ale najmä ľudské osudy jej obyvateľov pokračujú (a miestami sa aj završujú) v tragikomických ľudských príbehoch od počiatkov nástupu socializmu až po rok 2000.

Vypočujeme si aj svojrázne, naozaj ľudové rozprávanie o írečitej svadbe a ďalších udalostiach, uvidíme účinkovať živú dedinskú hudobnú skupinu, pripomenieme si tragickú menu peňazí, komické vidiecke cirkusové vystúpenie, mládežnícke zábavné programy, násilné zakladanie roľníckeho družstva, filmovanie slávneho slovenského filmu, obdobie vzniku a prvých úspechov miestneho známeho divadla, tragické desaťročia normalizácie, až po obdobie premeny a rozpačitého konca minulého storočia.

V hre Sčista-jasna, ktorá vznikla v dramatickej podobe na základe autentických príbehov a udalostí, účinkuje skoro celý súbor RND spolu s hudobnou skupinou.

(red)

REKLAMApn_inline_web494

Populárne články