Connect with us

Koktail

V seriáli Holdenov svet účinkujú Piešťanci aj Piešťany

Published

on

Reklama

„Holdenov svet chce ponúknuť oddychový a zábavný príbeh (niekedy aj s prímesou recesie), ktorý budú čitatelia radi sledovať a autori zase budú môcť kľudne spávať, že tvoria niečo, čo sa páči aj iným,“ hovoria tvorcovia unikátneho projektu, ktorý rozbehla partia študentov. Dvaja z nich – Nikoleta Kováčová a Henry Harcsa sú z Piešťan. Ich pôvodným zámerom bolo spojiť video, fotografiu a text, ale vzhľadom na náročnosť tvorby sú sfilmované iba prvé časti. Na otázky o Holdenovom svete odpovedal autor príbehu Peter Nagy.

[singlepic id=23019 w=320 h=240 float=right]Ako ťa celý tento koncept napadol, čím si sa inšpiroval?

Reklama

Celý koncept, teda spojenie textu s fotografiou a videom, ktorého nosný prvok bude jednotný príbeh, mi napadol ešte asi pred tromi – štyrmi rokmi, keď som sedel na posteli a premýšľal nad (ne)zmyslom môjho života. Minulý rok počas posledného decembrového týždňa v hlbokej depresii mi tento nápad opäť prišiel na um. Prekvapivo v celkom podobnej situácii. Vedel som, že to chcem robiť, čo chcem robiť, ale nemal som ani tušenia ako bude príbeh vyzerať. Nakoniec sa mi však podarilo pustiť do písania príbehu, ktorý je sčasti inšpirovaný mojím životom. A tým aký môj život bol a aký som chcel, aby bol. Ako býva zvykom, všetko sa to zvrhlo a už to píšem ako sa mi to zapáči.

Aké s tým máte úspechy, aká je odozva čitateľov?

Reklama

Najväčším úspechom, pre mňa osobne, je že Holdenov svet vôbec vznikol. Je to pre mňa taký malý osobný zázrak, že som vôbec dokázal napísať príbeh a nájsť ľudí ochotných tomu tiež venovať čas. Úspechom je pre nás práve odozva u čitateľov. Z času na čas príde správa, komentár alebo dymový signál, že sa príbeh, fotografie alebo aj videá zapáčili. Je to pre nás v prvom rade povzbudením do budúcna, aby sme vytrvali v tom, čo robíme.

[singlepic id=23020 w=320 h=240 float=right]Vaším cieľom je vydržať až do leta 2012. Je to náročné alebo je to skôr o zábave?

Neviem, či je to až do leta alebo iba do leta. Príbeh je v súčasnosti napísaný tak, aby dokázal nepretržite vychádzať až do októbra 2012. Ďalšie časti plánujem písať počas budúceho roka. Všetko ale stojí a padá na tom, či budú ľudia ochotní na výrobe dielov pokračovať aj naďalej. Jedná sa hlavne o fotografie, ktoré sa vytvárajú priebežne a je s nimi veľa práce, či už na pľaci alebo v rámci organizácie a post-processing-u. Z tohto hľadiska je to náročné po časovej stránke a aj finančnej stránke. Musím ale povedať, že pri písaní som si užil asi najväčší kus zábavy a určite, aj keď som skladal tím. Robilo mi veľkú radosť spájať talentovaných ľudí do jedného celku so spoločným cieľom.

Ako sa ti spolupracuje s Nikoletou a Henrym?

Aj keď Henry bol jeden zo zakladajúcich členov, koncom októbra tím opustil a za jeho prácu mu ďakujem. Spoluprácu s Nikoletou hodnotím veľmi kladne, prakticky v tíme plní úlohu dievčaťa pre všetko. Okrem toho, že figuruje ako herečka, tak niektoré diely boli fotografované jej rukou, veľa práce odviedla pri úprave fotiek a najmä ako hlavný správca fan page. Veľmi pomohla aj nápadmi, ktoré pomohli zdokonaliť Holdenov svet po stránke sebaprezentácie a po marketingovej stránke. Mať človeka v tíme ako je ona, je na nezaplatenie.

[singlepic id=23021 w=320 h=240 float=right]Vieš už ako sa seriál skončí? Môžeš aspoň niečo prezradiť?

Myslel som si, že to viem. Teraz tú istotu až tak nemám. V súčasnosti sa v hlave pohrávam asi s tromi potenciálnymi koncami, ale nie som ešte rozhodnutý, ktorý z nich nakoniec napíšem. Myslím, že je ešte skoro na náznaky. Opýtajte sa ma o pol roka. Snáď sa nám podarí dovtedy vychádzať, aby sa dala takáto otázka položiť.

Čo všetko všetko je možné naučiť sa pri práci na takomto projekte?

V prvom rade vychádzať s ľuďmi. Naučiť sa im dôverovať nielen ako osobám, ale aj ako profesionálom. Zároveň si priznať, že nie som najmúdrejší človek na svete a nedokážem si všetko urobiť sám. Niekedy je ťažké spoliehať sa na schopnosti a zodpovednosť iného človeka, ale ak by tam tá dôvera nebola, nemohli by sme fungovať ako tím. A potom samozrejme sa naučiť z každého rožku trošku. Ako napísať pútavý príbeh, ako má vyzerať dobrá fotka, ale aj základy programovania, web-marketingu… Je toho veľa a nemyslím, že to, čo sa dá na Holdenovom svete naučiť, sa niekedy minie.

[singlepic id=23022 w=320 h=240 float=right]Na fotkách som si všimol, že ako lokácie používate občas aj Piešťany. Príde ti toto mesto nejakým spôsobom zaujímavé, fotogenické alebo to bola len náhoda?

Fotograf dostal zadanie na fotku. Keď mi na druhý deň prišla fotka, kde bol použitý most s tým krásnym modrým zábradlím, červenou strechou kostolíka a presvitajúcimi lúčmi cez veľké okná, vedel som, že to bude titulná fotka. Niektoré miesta sú až prekvapivo fotogenické, iné až tak nie, ale v prvom rade to súvisí s tým, že Nikoleta a Henry sú z Piešťan, tak sme to jednoducho využili. Riadim sa totiž heslom: „Treba využiť to čo je a zbytočne nerozmýšľať nad tým, čo by mohlo byť.“

Seriál Holdenov svet nájdete na adrese: www.holdenovsvet.sk. Pozrite si video z natáčania:

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=-kIuL74Csk8[/youtube]

Autor: Marin Palkovič Foto: holdenovsvet.sk

Populárne články