Connect with us

Kultúra

Tekutá matrica v Magna gallery aj s 3,5 metrovým objektom

Published

on

Reklama
Výstavu Martina Ševčoviča s názvom Tekutá matrica slávnostne uviedli do života v piatok 13. februára jej autor, galeristka Dagmar Ondková a hosť Peter Čintalan. Na vernisáži výtvarník vysvetlil, že ide o netradičnú formu odtlačku, pretože sa zväčša ako matrica používa pevná hmota ako drevo, kov, kameň, či plast. Alebo v prípade počítačovej grafiky nehmotná – digitálna matrica.
 _CIN5348_w
Okrem grafík vystavuje Martin Ševčovič aj niekoľko objektov, z ktorých najvyšší meria skoro tri a pol metra. Povrch spomínaných objektov tvoria práve odtlačky tekutých matríc, vytvárajúcich abstraktné obrazy. Práve abstraktnú formu využíva autor pre zobrazenie obsahovej stránky svojho tvorivého programu. Ako sám hovorí: „Tou je zamýšlanie sa nad významom života človeka a odhaľovanie schém, ktoré si počas života vytvára a ktoré tvoria jeho individualitu.“ Toto zobrazovanie a odhaľovanie pokladá za dôležité v živote každého človeka, aby bol schopný zapracovať na schémach. ktoré ho brzdia a mohol sa slobodne rozvíjať a rásť.
_CIN5442_w
Proces skúmania novej Ševčovičovej technológie dokumentoval pomocou fotografie Peter Čintalan. Výstavu si môžete pozrieť v galérii, ktorá sídli vedľa OC Aupark na Teplickej ulici v Piešťanoch v utorok až piatok od 13,00 do 18,00 h, v sobotu od 9,30 do 12,30 do 14. marca.

Martin Ševčovič  sa narodil 6. júna 1983 v Piešťanoch na Slovensku. Doktorandské štúdium úspešne ukončil v roku 2014 u doc. Rastislava Trizmu, akad. sochára na Katedre socha, objekt, inštalácia v obore Výtvarné umenie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.  V súčasnosti zastáva funkciu kontrolóra Asociácie doktorandov Slovenska (ADS) a zastupuje Slovensko v Európskej komisii pre vedu, výskum a doktorandské štúdium (EURODOC). Je členom Združenia grafikov Slovenska a Spolku výtvarníkov Slovenska a od roku 2012 predsedom občianskeho združenia Young art show. Od roku 2006 sa venuje organizovaniu medzinárodných skupinových výstav, mladých výtvarníkov pod značkou Young art show.

Reklama

PR

Reklama

Populárne články