Connect with us

Kultúra

Spoznajte Richarda Müllera vďaka dokumentárnemu filmu

Published

on

Reklama

V aktuálnom programe Domu umenia nájdete vo štvrtok 19. januára o 18.00 hod. nový dokumentárny film režiséra Mira Rema s názvom Richard Müller: Nespoznaný. Tento mnohovrstevný portrét obľúbeného speváka, ktorého piesne ovplyvnili celé generácie, zachytáva je 25-ročné pôsobenie na hudobnom výslní, ale aj dramatické vzostupy i pády. Richard Müller týmto filmom dokazuje, že vlastnosti ako úprimnosť a odvaha nie sú iba pózou umelca postaveného na piedestál populárnej hudby.

Reklama

Režisér Miro Remo nakrúcal dokument tri roky a pokúsil sa vyskladať mnohovrstevný portrét svojho obľúbeného speváka, ktorého songy ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov. Snímka zobrazuje nielen lesk reflektorov, bulváru či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi Richarda Müllera. Nekonečné cestovania, úsmevy pri rozhovoroch s cudzími ľuďmi, izolácia, stres aj únava – aj to je cena, ktorú musí Richard Müller platiť za to, že môže robiť prácu, ktorú ma rád – hudbu.

Film sa nakrúcal počas príprav a turné Richarda Müllera s kapelou Fragile v rokoch 2013 – 2016 a vďaka osobným filmovým archívom speváka sa dokument vracia zo súčasnosti späť do minulosti. Vytvára tak intímny rez do života tejto legendy a pomáha divákovi pochopiť jednotlivosti v kontexte celého života Richarda Müllera. Revolučnosť 90-tych rokov tak prudko kontrastuje s mentálnou únavou spoločnosti dnes. Snímka preto nie je iba obrazom prerodu Richarda Müllera, ale aj toho, ako sme sa za posledné desaťročia zmenili my – jeho publikum.
Nespozany_Miro_Remo_Poster

Reklama

Odvaha a úprimnosť, s akou Richard Müller a jeho tím k sebe vpustili filmový štáb, ktorý bez príkras a pátosu ukazujú každodennú bitku o zajtrajšok, je na slovenské pomery takmer bezprecedentná. Film sa tak stáva nielen pokusom o portrét tohto slávneho speváka, ale aj pokusom o portrét slovenského šoubiznisu.

Réžia: Miro Remo
Scenár: Miro Remo, Marek Kučera
Kamera: Miro Remo
Strih: Marek Kráľovský
Hudba: Richard Müller a Fragile
Hrajú: Richard Müller, Soňa Müllerová, Iva Bittová, Wanda Wolfová, Ema Müllerová, Adnan Hamzic, Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos, Kamil Mikulčík, Peter Lacho, Marek Schurger, Andrej Šeban, Juraj Kuchárek, Nora Krchňáková, Dan Bárta, Helena Vondráčková, Martin Dejdar, Marián Čekovský, Adela Banášová, Ján Kuric, Michal Horáček a ďalší.

Dokumentárny film, Slovensko/ Česká republika 2016, slovenská verzia, 90 min., MP-12
Vstupné: 3,00 € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

PLATÍ zľava ZŤP !

-INF/Zdroj: Dom umenia/Foto: archív-

Populárne články