Connect with us

Kultúra

SĽUK preniesol folklór do súčasnosti

Published

on

Reklama

Nevídaná štylizácia slovenského folklóru v podaní „tradičného“ SĽUKu. Aj s týmito slovami odchádzali nadšení diváci zo včerajšieho programu Chorea Slovaca z Domu umenia. Jedno z dvoch najlepších slovenských folklórnych telies sa odvážilo ponúknuť publiku niečo nové, neopozerané a hlavne súčasné. Piešťanské publikum to prijalo s nadšením.

[singlepic id=16128 w=320 h=240 float=right]Chorea Slovaca pochádza z dielne mladých choreografov, ktorí už nie sú zaťažení tradíciami, ale folklórne fragmenty miešajú s moderným scénickým spracovaním. Prejavilo sa to v v hudbe, tanci i kostýmoch. Choreografie boli uvoľnené, vtipné, ale hlavne prekvapivé. Diváka držali neustále v napätí, keď prišlo vyvrcholenie, ozývali sa z publika nadšené výkriky.

Reklama

Počiatočná abstraktná štylizácia tancov bola čoraz skutočnejšia. Najprv nebolo možné zistiť žiadne súvislosti, no posledná choreografia preniesla dej do obdobia tureckých nájazdov a abstraktné sa zrazu zmenilo na veľmi konkrétne. Ale to už bol záver programu. Na konci si diváci vytlieskali niekoľko prídavkov a SĽUK mal pre nich pripravený rýchly prierez celým večerom.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=D5bG2aJwbPk[/youtube]

Reklama

[nggallery id=900]

Text a foto: Martin Palkovič

SĽUK preniesol folklór do súčasnosti

Populárne články