Connect with us

Kultúra

Rapsódia v modrom sa bude niesť Domom umenia

Published

on

Reklama

Po pondeľňajšej Čardášovej princeznej v podaní Štátnej opery Banská Bystrica sa vo štvrtok 22. júna o 19:30 h v rámci 62. music festivalu Piešťany predstaví divákom Slovenská filharmódia, ktorá uvedie Rapsódiu v modrom. Dirigovať bude Peter Breiner, na klavíri hrá Pavel Gililov.


Dirigent, klavirista, skladateľ, aranžér a publicista Peter Breiner je jedným z najnahrávanejších hudobníkov sveta (vyše 200 CD titulov a viac než dva milióny predaných nosičov). Dirigoval, často zároveň hrajúc na klavíri, renomované svetové orchestre. Peter Breiner je absolventom košického konzervatória (klavír, skladba, dirigovanie, bicie) a VŠMU v Bratislave, kde bol posledným žiakom Alexandra Moyzesa. V r. 1992 – 2007 žil v kanadskom Toronte, potom sa presťahoval do New Yorku.
Pavel Gililov, pôvodom z ukrajinského Donecka, začal so štúdiom klavírnej hry v ranom detstve. Už ako osemročný po prvýkrát účinkoval s orchestrom a ako jedenásťročný uviedol s mimoriadnym úspechom Kabalevského Klavírny koncert č. 3. V nadväznosti na tento koncert ho skladateľ Dmitrij Kabalevskij pozval študovať do Petrohradu na akadémiu pre mimoriadne nadané deti. Gililov prejavil aj mimoriadne pedagogické schopnosti a po ukončení štúdia v roku 1976 sa stal najmladším profesorom hry na klavíri na Konzervatóriu v Petrohrade. Účinkoval s renomovanými svetovými filharmonickými orchestrami a dirigentmi. V súčasnosti pedagogicky pôsobí na prestížnej Universität Mozarteum Salzburg.

Reklama

PROGRAM:
Peter BREINER (* 1957 )
SROWMAAM (2016), premiéra

George Gershwin ( 1898 – 1937)
Rapsódia v modrom pre klavír a orchester

Reklama

PRESTÁVKA

Modest Petrovič Musorgskij (1839 – 1881)/ Peter Breiner
Obrázky z výstavy
Promenáda – Škriatok – Promenáda – Starý hrad – Promenáda – Záhrada v Tuilleries – Bydlo – Promenáda – Tanec nevyliahnutých kuriatok – Samuel Goldenberg a Shmuyle – Promenáda -Trh v Limoges – Katakomby – Con mortuis in lingua mortua – Baba Jaga – Veľká brána kyjevská

 

Vstupné: 16,- € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk.

Program Dom umenia nájdete aj na www.navstevnik.sk,  kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky. Pokladňa Domu umenia Piešťany je otvorená v pondelok – piatok 14.oo – 17.oo a hodinu pred podujatím. Telefón: 033/24 58 001 alebo 033/24 58 100.

PR Foto: Alexander Trizulijak/filharmonia.sk

Populárne články