Connect with us

Kultúra

Prvé lásky budú v Piešťanoch spájať generácie

Published

on

Reklama

Gymnázium Pierra de Coubertina zažilo včera 7. marca slávnostné otvorenie výstavy s názvom „Prvé lásky v nás nestarnú“, ktorá je súčasťou väčšieho projektu Táni Sedlákovej „medziGeneráciami“. Expozícia bude širokej verejnosti prístupná do konca mesiaca v čase vyučovania od 8:00 do 15:00. Jej návštevníkov čaká komentovaná prehliadka, ktorú majú na starosti práve gymnazisti a po nej budú nasledovať medzigeneračné diskusie. Študenti sa výraznou mierou podieľali na zrealizovaní výstavy, pričom na seba vzali úlohy kurátorov, uvádzačov, hostiteľov, či novinárov.  Projekt podporuje Gymnázium Pierra de Coubertina, Mestská knižnica Piešťany, Sokratov inštitút, Amnesty Inernational a Nadácia SOCIA.

IMG_0650_resize

Reklama

„Autorku výstavy Moniku Pascou Mikyškovú trápila podobná vec ako mňa, a síce že sa na seniorov často viažu rôzne typy stereotypov. To môžeme vidieť napríklad na tom, že Alzheimer centrá stoja často vytlačené na perifériu. S jej materiálom som sa rozhodla ďalej pracovať a vdýchnuť jej život v medzigeneračnom prostredí. Na základe toho som vymyslela túto výstavu, ale zorganizovali sme ju spoločne so študentami, ktorí ju dotvorili, prichystali a celé je to spravené podľa ich predstáv. Prvé lásky sú z môjho pohľadu niečím, čo starších a mladších ľudí spája. Či už sú to spomienky alebo práve žité prvé lásky. Tou výstavou som chcela poukázať na to, že generácie môžu svoje vzťahy budovať na momentoch, ktoré sú jedinečné i vzácne a zároveň sú si nimi podobní, prípadne si vďaka nim dokážu lepšie porozumieť. Keď som sem s výstavou išla, mala som obavy ako sa k tomu študenti postavia. Myslela som, že budú pasívni, ale na moje prekvapenie to bolo práve naopak, čo ma naozaj veľmi potešilo,“ povedala o výstave Táňa Sedláková.

IMG_0668_resize

Reklama

Výstava je prvou časťou programu, po ktorej budú nasledovať medzigeneračné workshopy so živými knihami a verejná diskusia na tému stereotypov a medzigeneračných vzťahov s prizvanými vzácnymi hosťami. Všetky udalosti budú realizované v Piešťanoch, čiže v Trnavskom kraji. Projekt „medziGeneráciami“ by sa mal neskôr presunúť do Košíc a Banskej Bystrice.

IMG_0658_resize

„Projekt vznikol na podnet kolegu Petra Rusnáka, ktorý pracuje na univerzite, kde sa stretáva aj s mladými absolventmi nášho gymnázia. S nápadom prezentovať výstavu Táni Sedlákovej prišiel práve on a zhodli sme sa na tom, že prezentovať niečo také ako je výstava „Prvé lásky v nás nestarnú“ by bolo určite k prospechu našich študentov. Myšlienka nás všetkých oslovila najmä kvôli tomu, že v súčasnosti je táto téma veľmi dôležitá. Spájanie generácií je dnes možno ešte dôležitejšie ako v minulosti, aj kvôli tomu, že doba je teraz napätá aj dynamickejšia. Dôležité je, aby starší tým neskôr narodeným odovzdávali životné skúsenosti. Dúfame, že debaty počas výstavy sa nebudú týkať len prvých lások, ale aj života ako takého a určitej harmonizácie vzťahov,“ povedala nám o výstave riaditeľka Gymnázia Pierra de Coubertina, Miroslava Hanková.

IMG_0614_resize

„Tento projekt je pilotný, začína tu na Gymnáziu Pierra de Coubertina a potešilo ma, že o neho prejavili záujem už aj ďalšie inštitúcie. Študentom ďakujem za to, že sa do neho tak aktívne zapojili, že nie je taký sterilný, študenti ním žijú a prostredníctvom workshopov sa na ňom budú podieľať celý ten mesiac, ktorý bude trvať,“ povedal jeden z iniciátorov projektu Peter Rusnák.

IMG_0628_resize

IMG_0598_resize

IMG_0634_resize

IMG_0622_resize

IMG_0627_resize

IMG_0638_resize

IMG_0644_resize

IMG_0642_resize

Výstava_plagát_verejnost_resize-lt-

Populárne články