Connect with us

Kultúra

Pripomenuli si desaťročie svetového džezu v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Okrúhle výročie si pripomenuli džezoví nadšenci vo štvrtok 21. novembra v Kursalone. International jazz Piešťany založil pred desiatimi rokmi známy bubeník Jozef „Dodo“ Šošoka (†), muzikant Milan Binčík a milovník jazzu Viktor Nižňanský na podporu koncertov a rozvoja džezovej hudby v Piešťanoch.

sosoka-300x210

Reklama

Na slávnostnom večere v secesnej sále Kúpeľnej dvorany opäť zaznel Dodov hlas, i keď iba sprostredkovane zo záznamu, kde hovoril o tom, ako budú do Piešťan chodiť najlepší džezoví umelci sveta. „A táto vízia sa naplnila,“ uviedol Viktor Nižňanský. Zaspomínal na začiatky džezu v Piešťanoch, ktoré, samozrejme, presahujú ďaleko viac do minulosti a zhodnotil uplynulé desaťročie džezového projektu.

REKLAMA

Reklama

Laser_banner

Tomas GajlikInternational jazz Piešťany počas neho zorganizoval za spolupráce s donormi 776 koncertov a jam session a priviedol do nášho mesta dve tisícky umelcov z 20-tich štátov.  Podporil tiež vydanie štyroch albumov a desiatich profilových cédečiek mladých hudobníkov, uskutočnil niekoľko jazzových kurzov. Počas týchto rokov „vyrástlo“ v Piešťanoch niekoľko vynikajúcich muzikantov, ako napríklad Tomáš Gajlík, Andrej Urminský, ktorý nedávno získal cenu Jazz Start Up a množstvo Jam Session tu odohral aj najvýraznejší džezový talent slovenskej scény – mladý bubeník Dávid Hodek.

Po Šošokovej smrti sa ďalším členom neziskovej organizácie s rovnomenným názvom stal Bohuslav „Bobo“ Pernecký – architekt a karikaturista. Na počesť najväčšieho propagátora jazzu v Piešťanoch založili festival nesúci jeho meno – Festival Doda Šošoku. V tomto roku sa konal už jeho šiesty ročník. Súčasťou festivalu sa stala aj výstava Karikatúra a jazz, ktorú zastrešuje práve Bobo Pernecký.

P1030181

Nebyť nadšenia, výdrže a práce  Viktora Nižňanského by však  International jazz Piešťany nedosiahol toľko mét. Za všetkých zúčastnených to vyjadril Vojtech Hank, fotograf, ktorý po celé roky pravidelne dokumentoval koncerty a festivaly.  Viktorovi poďakoval aj najpravidelnejší hosť všetkých džezových koncertov Torben Jeppesen, manažér dánskej firmy v Čachticiach, ktorý spolu s manželkou za celé obdobie fungovanie džezartu a International jazzu Piešťanoch vynechali koncert len výnimočne, a tiež ďalší hostia.

Súčasťou večera bolo aj otvorenie výstavy džezových fotografiií Vojtecha Hanka v kaviarni  a výstava Karikatúra a jazz v priestoroch Art Jazz Gallery Kursalonu.

P1030177

Jozefa „Doda“ Šošoku a atmosféru v starom klube  spomenul aj pražský hudobník Róbert Balzar, ktorý so svojím triom odohral večerný koncert. Podujatie si nenechala ujsť aj Dodova manželka Yveta Šošoková, ktorá v súčasnosti žije s dcérou v Prahe. Všetci návštevníci dostali od organizátorov aj zaujímavý darček – cédečko, mapujúce desaťročie džezu v Piešťanoch.

(ad, foto: E. Čupka, V. Hank, A. Drahovská)

Populárne články