Connect with us

Aktuality

Piešťany majú novú atrakciu – plávajúce múzeum Hyperborea

Published

on

Reklama

Verná rekonštrukcia starovekej vojnovej lode už kotví pri Rybárskom dvore. Toto plávajúce múzeum sprístupnia v prvej polovici júna.

[singlepic id=43079 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Presný dátum zatiaľ nie je známy, plavidlo teraz pripravujú na to, aby mohlo privítať prvých návštevníkov. Plávajúce múzeum bude otvorené pre širokú verejnosť aj pre organizované školské výlety.

Reklama

„Poslaním lode je oboznámiť ľudí so starovekými kultúrami, ktoré existovali aj na našom území. Rimania podobné lode používali na Dunaji aj na jeho prítokoch, takže aj na Váhu,“ povedal autor ideového návrhu tohto projektu Jaroslav Matejka. Dodal, že pri dobrých poveternostných podmienkach sa na lodi môžu návštevníci aj povoziť, pretože je plne funkčná.

REKLAMA

bike-centrum

Jej meno Hyperborea znamená v starogréčtine Zem severného vetra. Rovnaké dvojradé veslice vybavené útočným baranom boli používané okolo roku 500 p. n. l. ako rýchle viacúčelové  lode pri námorných bojoch aj pri prieskumných plavbách po Európe. Podobné veslice boli zároveň častým plavidlom stredomorských a čiernomorských pirátov.

Vernú kópiu vyrobenú z ľahkých drevín (borovica, červený smrek, smrek) spustili na vodu v roku 2009. Jej konštruktérom je Radim Zapletal z Přerova. Má dĺžku 17 m, šírku 3,6 m a výšku sťažňa 8,5 m. Poháňajú ju veslá aj plachta s plochou 36 m2.

Hyperborea istý čas kotvila v Trenčíne. Jej tvorcom teraz vyšiel v ústrety Rybársky dvor pri Piešťanoch, kde zostane minimálne počas tohto leta. Podľa Jaroslava Matejku sú v celej Európe funkčné iba dve takéto plavidlá.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články