Connect with us

Aktuality

Piešťanskí hasiči vyťahovali kolegu z ľadu, tu sú ich rady

Published

on

Reklama

Zamrznuté vodné plochy lákajú korčuliarov odnepamäti. Dnes už viac-menej jedinečný zážitok sa však môže v sekunde zmeniť na boj o život. Ako postupovať, ak sa pod človekom preborí vrstva ľadu? To si 9. januára preskúšali piešťanskí hasiči.

IMG_4502

Reklama

Cvičenie na zamrznutej hladine vodnej nádrže Sĺňava sa začalo o desiatej dopoludnia. Ortuť teplomera ukazovala hodnotu osem stupňov Celzia pod nulou a ľad bol hrubý odhadom desať centimetrov. Jeden z hasičov si obliekol tzv. suchý odev a ponoril sa do otvoru, ktorý s pomocou motorovej píly vyrezali kolegovia. Vďaka špeciálnemu odevu dokáže hasič zotrvať v chladnej vode približne 15 až 20 minút. Pomocou rebríka, tzv. záchranného nafukovacieho chodníka, záchranárskej dosky, sekeriek a lán si hasiči precvičili viaceré metódy záchrany postihnutého z ľadovej vody.

Ľad na vodných plochách je zradný preto, že bežný človek nevie odhadnúť jeho hrúbku. Na miestach, kde voda priteká a odteká býva ľad tenší. Rovnako platí, že tečúca voda zamŕza pomalšie ako stojatá. Ak sa rozhodnete ísť korčuľovať na prírodný ľad, určite nechoďte sami. V prípade, že túto radu podceníte a prepadnete sa pod ľad, kričte hlasno o pomoc. Pri takejto nehode ide o sekundy. Je potrebné čo najskôr zavolať hasičov na čísle 150 alebo 112. Záchranca by mal v prvom rade myslieť na svoju bezpečnosť – mal by rozložiť svoju hmotnosť na čo najväčšiu plochu, najlepšie je ľahnúť si na brucho.

Reklama

IMG_4625

Hasiči odporúčajú postihnutému zbaviť sa oblečenia, ktoré ho po nasiaknutí vodou ťahá smerom ku dnu. Čím viac sa snaží dostať na ľad, tým viac sa vyčerpáva. Osobu sa preto snažíme držať nad hladinou pomocou lana, konára, hokejky či oblečenia a, samozrejme, pokúšame sa ho vytiahnuť z otvoru von. Ak sa topiaci nachádza pod ľadom alebo v studenej vode viac ako zhruba päť minút, stráca vedomie a hrozí riziko smrti.

Pozrite si fotogalériu z pondelňajšieho cvičenia hasičov:

-vv-

Populárne články