Connect with us

Kultúra

Organové dni pokračujú v Dome umenia

Published

on

Reklama

Po úvodných koncertoch v Kostole sv. Cyrila a Metoda lákajú klasické skladby v podaní špičkových organistov aj do Domu umenia. V utorok 19. augusta sa tam predstaví Stanislav Šurin v doprovode poľského huslistu Mariusa Monczaka. Okrem J. S. Bacha majú na program skladby, ktoré napísali G. B. Pergolesi, F. Borowski, P. Eben, H. M. Górecki, J. Strejc.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oDVMqWZ7EPI[/youtube]

Reklama

Stanislav Šurin študoval hru na organe na Konzervatóriu v Bratislave, na Diecéznom konzervatóriu vo Viedni, na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v triede prof. Ivana Sokola a súkromne u Johanna Trummera v Grazi.

Spolupracuje s poprednými domácimi aj zahraničnými sólistami, ansámblami a orchestrami. Ako sólista uviedol s orchestrom Slovenskej filharmónie viaceré skladby pre organ a orchester. Sólisticky účinkoval pri premiérovom uvedení Janáčkovej Glagolskej omše na Taiwane v roku 2000 s National Symphony Orchestra Taiwan.

Reklama

Organové recitály hral vo viacerých štátoch Európy, v USA, Mexiku a v Kanade. Sólové organové CD nahral v katedrále rakúskeho mesta Graz, v Schubertkirche vo Viedni a v Trnavskej katedrále. Spolupracuje so Slovenským rozhlasom a Slovenskou televíziou. Je zakladateľom a organizátorom organových festivalov v Trnave, Piešťanoch, Skalici a v Bratislavskej katedrále.

V poslednej dobe sa venuje aj kompozícii. Je autorom Trnavskej omše a viacerých skladieb na duchovné a liturgické texty. V roku 2011 vydal Spolok sv. Vojtecha spevník s jeho liturgickými kompozíciami Antifóny a duchovné piesne. Zhudobnil aj texty francúzskych a slovenských básnikov, predovšetkým Miroslava Válka.

Vo štvrtok 21. augusta sa v Dome umenia predstaví David di Fiore, ktorý je pravidelným účinkujúcim na tomto festivale. Tentoraz zahrá skladby autorov ako sú L. Vierne, J. S. Bach, T. Susato, M. Corrette, L. Boellmann, J. M. Michel. F. A. Guilmant, N. Rawsthorne, M. E. Bossi.

David di Fiore je žiakom francúzskej organistky Odile Pierre. V Európe debutoval v katedrále Notre-Dame v Paríži. Odvtedy sa počas svojej 23-ročnej kariéry úspešne prezentoval recitálmi v Severnej Amerike (Kanada, New York, Nevada a i.) ako aj v mnohých európskych krajinách (Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Česká republika, Rakúsko, Taliansko, Francúzsko).

Organové dni pokračujú bude pokračovať 26. augusta v Kostole sv. Cyrila a Metoda vystúpením írskeho organistu Gerarda Gillena a 2. septembra ich v Dome umenia ukončí Martin Banko zo Slovenska.

(red)

Populárne články