Connect with us

Kultúra

Najstarší environmentálny filmový festival opäť mieri do Piešťan

Published

on

Reklama

Piešťany sa stali partnerom regionálnej tour Ekotopfilm – Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Piešťanci vidieť 19. apríla v Kine Fontána. Vstup na podujatie je zdarma.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm (ďalej len „Ekotopfilm – Envirofilm“) má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa bude konať jeho 44. ročník. Počas jedného týždňa prinesie viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 spíkrov a viac ako 17 000 návštevníkov.

Reklama

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Piešťany sú v poradí ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly a v spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva: „Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre ľudí z Rožňavy a okolia, charakteristickej svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Festival uvítal aj primátor mesta Piešťany Miloš Tamajka: „Veľmi sa teším, že Ekotopfilm – Envirofilm zavíta do nášho kúpeľného mesta aj tento rok. Piešťany patria k tým mestám, ktoré sa snažia myslieť ako aj konať ekologicky. Naši občania poctivo separujú, ako aj využívajú bicykle ako prostriedok na cestu do školy či práce. Veľmi ma teší aj fakt, že vďaka peniazom z eurofondov v najbližších mesiacoch v našom meste vznikne Centrum odpadového hospodárstva, v ktorom vybudujeme novú kompostáreň a zberný dvor.“
Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v stredu 19. apríla v piešťanskom Kine Fontána. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní piatich víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program „mimo plátna“ s názvom Ako dostať Slovensko na európsku úroveň. Hosťami budú Ladislav Pálfy zo spoločnosti NATUR – PACK a.s a Branislav Moňok z OZ Priatelia Zeme.

Reklama

„Filmový festival považujeme za najväčšie eko-podujatie svojho druhu v histórii Slovenska a veľmi nás teší, že sme už druhý rok jeho aktívnou súčasťou. Slovensko je totiž v recyklácii na chvoste európskych krajín. Recyklujeme iba 12 % odpadu. Nórsko 99 %. Aj preto sme v mestách, kde naša spoločnosť zabezpečuje triedený zber odpadu a stará sa o recykláciu, pripravili počas festivalu vlastný zážitkový program pre deti a verejnosť,“ povedal Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK.
Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk

PROGRAM EKOTOPFILMU PRE VEREJNOSŤ
19. 4. 2017 (STREDA), PIEŠŤANY, KINO FONTÁNA

16:00 AKO SA ZRODIL PRALES SK DABING 003 AT/52’
Film, ktorý vznikal tri roky, odhaľuje veľmi zložité partnerské vzťahy medzi rastlinami, hmyzom a živočíchmi, ako aj evolučnú kreativitu a inteligenciu stromov. Úžasné zábery nás prenesú hlboko do odľahlých lesov rakúskeho národného parku Kalkalpen. Je to najrozľahlejšia divočina v Alpách. Človekom nerušená divoká príroda je už takmer štvrť storočia v rukách dramatického cyklu rastu a rozkladu, ktorý neochvejne vládne tejto jedinečnej krajine.

17:00 MIKROPÔROD SK DABING 146 UK/59’
Dvanásť svetových vedeckých kapacít sa pozerá cez mikroskop na pôrod celkom iným spôsobom. Ozrejmujú dôležitosť nášho mikrobiómu, triliónu baktérií, ktoré obývajú naše telo. Film odhaľuje najnovšie výskumy, ktoré tvrdia, že existuje veľmi úzke okno na optimálne „zasiatie a vyživenie“ mikrobiómu novorodenca. Toto okno sa týka pôrodu. Ak ho prepasiete, dôsledky môžu byť viditeľné neskôr na celoživotnom zdravotnom stave našich detí, či ďalších generácií.

18:00 MIMO PLÁTNA | AKO DOSTAŤ SLOVENSKO NA EURÓPSKU ÚROVEŇ? 00/55’
Slovensko je v recyklácii na chvoste zoznamu členských krajín EÚ. Recyklujeme žalostných 12% odpadu, zvyšok končí na skládkach. Európskym priemerom je 32% (2012). Švédsko nedávno ohromilo 99% úspešnosťou v zhodnocovaní a recyklovaní odpadu, Dánsku sa darí zrecyklovať 45% odpadu. Ako vieme na Slovensku toto číslo spoločnými silami zvýšiť?
Hostia: Ing. Ladislav Pálfy zo spoločnosti NATUR – PACK, a.s. nás uvedie do problematiky separovaného odpadu v samosprávach, porozpráva a zodpovie otázky týkajúce sa nového zákonu o odpadoch. Branislav Moňok z OZ Priatelia Zeme nám priblíži aktivity združenia, ktorého cieľom je minimalizovať znečisťovanie prostredia odpadmi a toxickými látkami. Dozviete sa aj ako je to na Slovensku s bioodpadom a ako jednoducho kompostovať.

19:00 PÚŠTNA RUŽA SK ZNENIE 095 SK/25’
Ako dostať vodu do púšte a zabezpečiť dostatok vlahy pre rastliny a dobytok? Tento rébus sa snažili riešiť obyvatelia indického Rádžastánu po stáročia. Úspechu sa však dočkal až projekt Chauka System, teda spôsob zachytávania dažďovej vody a jej využívanie na dlhodobo neúrodných pláňach. Zaujímavé je, že na to prišli ľudia bez vzdelania a skúseností s vedou, po rokoch skúšania a omylov. Dodnes je to svetový unikát, ktorý prichádzajú obdivovať odborníci nielen z Indie, ale aj zo zahraničia.

19:30 TAM NIEKDE V BANGLADÉŠI SK DABING 159 SG/47’
Hazaribagh – notoricky známy ako jedno z najľudnatejších miest sveta. Tento garbiarsky kraj čelí kritike vážneho znečisťovania rieky. Belinda Lee navštevuje garbiareň, aby sa presvedčila ako mladí a starí robotníci zarábajú na živobytie a pritom riskujú svoje zdravie.

20:30 BAOBABY MEDZI SÚŠOU A MOROM SK DABING 038 FR/55’
Baobaby patria medzi najpozoruhodnejšie stromy našej planéty, a to nielen pre svoju veľkosť a originálny tvar. Život týchto obrov na Madagaskare ohrozuje odlesňovanie. Cyrille Cornu a Wilfred Ramahafaly cestujú na piroge do srdca baobabých lesov, prebádajú 400 kilometrov divokého a izolované pobrežia juhovýchodného Madagaskaru. Film zaznamenáva ich cestu a odhaľuje ich objavy, stretnutia, vedecké výsledky o baobaboch a krajine, ktorá nebola ešte skoro nikdy nafilmovaná alebo fotografovaná.

JUNIOR FESTIVAL / určený len pre ZŠ a SŠ
8:30 – 12:30

I. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 35’
OBJÍMAČ STROMOV US/6’ BEZ DIALÓGU
Hlboko v horskom lese nachádza osamelý tvor priateľa v podobe obrovskej sekvoje. Prichádza na to, že zmena je nielen prirodzenou ale i nevyhnutnou súčasťou života.

ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY CZ/14’ CZ ZNENIE
V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

UZAVRETÝ KRUH US/2’ BEZ DIALÓGU
Sledujte cestu plastového vrecka zo zálivu až na otvorený oceán.

MÔJ STARÝ OTEC, ČEREŠŇA RU/13’ SK DABING
Animovaný film pre deti. Chlapec rozpráva o tom, ako vníma život a smrť, v akom prostredí sa mu žije lepšie. Rovnako je to aj príbeh jeho výnimočného starého otca, ktorý dokáže počuť stromy dýchať a verí, že človek neumiera ak ho niekto miluje.

II. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 30’

HON NA JEDNOROŽCA US/9’ SK DABING
Animovaný film, v ktorom sa spája veda a legenda, aby vyrozprával príbeh o pytliactve a vyhynutí jednorožca, ktorý je alegóriou reálnych živočíchov. Je malým cvičením kritického myslenia s otázkou, aký by bol náš vzťah voči jednorožcovi, ak by bol skutočný? Je sviežim pohľadom na ochranu prírody a nášho vzťahu voči iným živým tvorom.

MEDVEĎ A ŠKOREC SK/1’ SK ZNENIE
O tom, čo spojí medveďa a škorca pri hľadaní potravy.

NEVLASTNÉ DIEŤA MESTA A SNY Z ODPADKOVEJ HORY IN/6’ SK DABING
Na rozdiel od iných zberačov odpadkov z Odpadkovej hory, zbiera chlapec Devendra elektronický odpad z našich domovov a snaží sa z nich vyrobiť funkčné prístroje. Jeho inžinierske sny mu nedokážu zničiť ani karcinogéne plyny, ktoré sa z hory šíria.

ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY CZ/14’ CZ ZNENIE
V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

III. STUPEŇ SŠ – FILMOVÝ PROGRAM 32’

TRVALÁ UDRŽATEĽNOSŤ DE/2’ SK DABING
Krátky animovaný film o príbehu trvalej udržateľnosti, od začiatkov v 18. storočí až po celosvetové environmentálne konferencie dneška. Vysvetľuje jej dôležitosť pre našu budúcnosť.

VOLÁM SA EVA A JAROVECKÉ RAMENO SI NEDÁM SK/15’ SK ZNENIE
Príbeh o nezmyselnej devastácii a záchrane Jaroveckého ramena je výpoveďou študentov Súkromnej strednej umeleckej školy animovanej tvorby. Dokumentárny film ,,Volám sa Eva a Jarovecké rameno si nedám’’ formou lyrického monológu apeluje na ľudské svedomie a potrebu ochrany prírody a jej spodných vôd – pitného zdroja nevyhnutného pre život nás všetkých.

NATURA 2000 SK/4’ SK ZNENIE
Natura 2000 – tento film nám priblíži význam, cieľ a poslanie sústavy chránených území označovaných ako Natura 2000. Dozvieme sa, z akých smerníc vychádza, koľko je v nej doposiaľ zahrnutých území európskeho významu a chránených vtáčích území na Slovensku. Natura 2000 je príležitosťou ukázať, ako si aj my vážime hodnoty kultúrno-prírodného dedičstva našej krajiny a ako chránime a staráme sa o vzácne druhy rastlín a živočíchov európskeho významu a ich biotopy.

AKO SA STAŤ VEGÁNOM: ALYSSIN PRÍBEH US/4’ SK DABING
Krátky dokument zachytáva príbeh Alyssy ako a prečo sa stala vyznávačkou vegánstva.

ŽIJEME POD VODOU DE/7‘ SK DABING
„Podmorskí” nadšenci, potápači a filmári z organizácie Jetlagged dávajú koralom novú šancu na život. Na ostrovnom raji Indonézie stavajú vážne poškodeným koralom umelé koralové útesy. Konštrukcie sú vybavené zvláštnosťou – elektrickým prúdom. Vďaka nemu rastú koraly rýchlejšie a sú zdravšie. Úspech projektu je skutočne prekvapujúci.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

Populárne články