Connect with us

Kultúra

Na Topfeste The Exploited, Stratovarius, ale aj Inékafe, Hex či Korben Dallas

Published

on

Reklama

Na 12. ročníku rockového festivalu v Piešťanoch vystúpi už minulý rok ohlasovaná punková legenda The Exploited, potvrdená je aj fínska powermetalová stálica Stratovarius. Fanúšikovia Inékafe sa môžu tešiť na ďalšiu veľkolepú oslavu – okrem ich európskeho megaturné sa predstavia aj na pódiu Topfestu, podobne ako skupiny Hex, Smola a hrušky, Korben Dallas, Zoči Voči a Support Lesbiens.

kafe_tour_nevhodni

Reklama

Súčasná podoba kapely Inékafe

Organizátori hudobného festivalu Topfest zverejnili plnú priehršť ďalších mien, ktoré doplnia zoznam účinkujúcich 12. ročníka. Ten aj v roku 2015 opäť v posledný júnový víkend (26. – 27. 6.) prichýli letisko v Piešťanoch. Keďže zdravotné problémy speváka The Exploited Wattie Buchana boli nakoniec väčšie ako manažment skupiny očakával a na Topfeste minulý rok nakoniec nevystúpili, fanúšikovia sa ich dočkajú toto leto – presne v duchu hesla „Punk’s Not Dead“, ktoré sprevádza skupinu po celú kariéru.

Reklama

exploited-press

The Exploited

O tom, že „punk nie je mŕtvy“, spievali The Exploited ešte v 80. rokoch v reakcii na vtedajšiu vlnu v hudobnom priemysle, kde podľa niektorých kritikov klasický punk rock nahradili novšie štýly. The Exploited vo svojom debute okamžite zaujali nekonvenčným prístupom a razantnými textami kritizujúcimi všetko, čo medzi ľuďmi vytvára konflikty. Z albumu Punks not dead (1981) sa napokon stala legendárna nahrávka zlatej éry punku, nasledovaná ďalšími ôsmimi štúdiovkami. V škótskej formácii  je frontmanom stále spevák Wattie Buchan, ktorú v nej účinkuje takmer od úplného vzniku skupiny, na bicie hrá v súčasnej zostave jeho brat Wullie, na elektrickú gitaru Matt Justice a na basgitaru Irish Rob. The Exploited svojou tvorbou ovplyvnili množstvo ďalších kapiel, proroctvom o nesmrteľnosti punku napríklad aj filmárov či módne značky.

 topfest 2014 stvrtok 27

Okrem punkovej legendy na Slovensko znova zavíta aj populárna powermetalová formácia Stratovarius, ktorá je dobre známa nielen doma vo Fínsku, ale aj fanúšikom po celom kontinente. Ani slovenským priaznivcom tvrdšej muziky netreba energickú päticu zvlášť predstavovať. Skupina si meno urobila už v 90. rokoch, keď nadviazala na tvorbu legiend ako Helloween, Rage, Running Wild či Blind Guardian. A hoci v minulosti si už od tvorenia chlapci dali krátku prestávku, v súčasnosti opäť koncertujú v plnej sile. Nedávno napríklad v špeciálnej edícii s bonusmi znovu vydali aj svoj dvojalbum Elements z roku 2003. Fínski hudobníci sú na scéne už od roku 1984, pod Tatrami sa už niekoľkokrát predstavili a zakaždým sa postarali o výbornú šou. Tú nepochybne prinesú aj na Topfeste. Skupina, ktorá má na konte už 15 štúdiových albumov, v súčasnosti koncertuje v zložení Timo Kotipelto (spev), Jens Johansson (klávesy), Lauri Porra (basgitara), Matias Kupiainen (gitara) a Rolf Pilve (bicie). Nového bubeníka pritom Stratovarius našiel pred dvomi rokmi vďaka konkurzu na Facebooku. Následne skupina začiatkom roku 2013 vydala svoju dosiaľ poslednú nahrávku Nemesis. The Exploited a Stratovarius sa v prípade Topfestu 2015 zaradia k potvrdeným zahraničným hosťom. Medzi nimi figuruje ako jeden z headlinerov aj skôr ohlásená americká heavy metalová skupina Twisted Sister.

large

Korben Dallas má za sebou úspešný rok

 Fanúšikovia sa okrem toho môžu tešiť aj na ďalších domácich interpretov, medzi ktorých sa najnovšie zaradila aj 20 rokov oslavujúca skupina Inékafe, ale aj skupiny Hex, Smola a hrušky, Korben Dallas, Zoči Voči, alebo česká Support Lesbiens. Na najväčšom slovenskom open air rockovom festivale nebude chýbať ani skôr avizovaní  IMT Smile, skupina okolo Ivana Táslera vystúpi v špeciálnom programe s Lúčnicou. Návštevníkom zahrá aj Maťo Ďurinda s Tublatankou či jedna z najobľúbenejších českých kapiel Kryštof. Permanentky na Topfest 2015 sú aktuálne v ponuke za cenu 38 EUR v sieti Ticketportal.

(Tlačová správa Topfestu, foto: TS, PNky, https://korbenband.bandpage.com/)

Populárne články