Connect with us

Kultúra

Longital koncertoval pre Belasého motýľa

Published

on

Reklama

Výnimočná skupina Longital zavítala v piatok 10. júna do komunitného centra ŽiWell, kde odohrala Koncert belasého motýľa. Vystúpenie Daniela Salontaya, Shiny a Mariána Slávku bolo súčasťou Dňa ľudí so svalovou dystrofiou a zbierky organizovanej práve pre podporu tých, ktorí najviac trpia týmto ochorením. Celoslovenská kampaň, do ktorej sa zapojilo v rámci 16. ročníka až 60 miest a obcí má okrem iného šíriť osvetu a búrať bariéry i predsudky. Vyzbierané peniaze budú použité predovšetkým na doplatenie za pomôcky, najmä zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie a iné pomôcky, ktoré sú pre život dystrofikov nevyhnutné.

IMG_4431_resize„Boli sme oslovení organizátormi kampane Belasý motýľ ohľadom koncertu v Piešťanoch a ako kapela sa rozhodli túto dobrú vec podporiť. Vo vašom kúpeľnom meste sa nám vždy hralo veľmi dobre, či už na Lide alebo počas Cinematiku. Takéto akcie majú veľmi pozitívny dopad, pretože počas nich vždy stretneme ľudí ochotných pomôcť a práve počas špeciálnych udalostí ako sú koncerty, či rôzne vystúpenia si dokážu lepšie uvedomiť aká je podpora dôležitá. Emócie sme dúfam nejaké vzbudili a pre nás to bol tiež veľmi silný zážitok,“ povedala po koncerte speváčka a basgitaristka Shina.

Reklama

IMG_4381_resize

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej ventilácie v domácom prostredí. Ochorenie má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť a je nevyliečiteľné. Postihuje bábätká, deti aj dospelých. Kampaň Belasý motýľ organizuje občianske združenie Organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike.

Reklama

„Tento rok sa kampaň Belasého motýľa niesla v znamení osobnej asistencie, čo je vlastne služba dystrofikom a celkovo ľuďom s nejakým postihnutím, ktorá im veľmi uľahčuje život. Osobní asistenti sú ľudia, ktorí pomáhajú pri každodennom živote, pri úplne bežných činnostiach ako vstávanie, obliekanie, umývanie, či nakupovanie. Cieľom tohto ročníku je upozorniť na to aká je táto asistencia nesmierne dôležitá a čo všetko zahŕňa, a tiež robiť osvetu medzi bežnými ľuďmi i na najvyšších miestach. Viem, že takýchto zbierok je už veľa a ľudia sú z nich možno unavení, ale nemali by sme voči nim byť určite ľahostajní,“ vysvetlila osobná asistentka a lokálna organizátorka kampane, Katarína Uhrová.

IMG_4466_resize

„Ako som spomínala aj na koncerte, mali sme jedného veľmi blízkeho priateľa a speváka v Írsku Fergusa O’Farrella, ktorý trpel svalovou dystrofiou, ale bojoval s ňou a dlho sa mu to veľmi dobre darilo. Myslím, že i keď náš priateľ odišiel skôr, naplnil svoj život úplne po vrch a podľa mňa nie je dôležité ako dlho človek žije a či je chorý alebo zdravý, ale práve to, či dokáže svoj život naplniť a čo po ňom zostane. Po Fergusovi zostalo obrovské dedičstvo práve kvôli tej radosti, ktorú dokázal rozdávať,“ dodala speváčka.

IMG_4371_resize

IMG_4396_resizeIMG_4385_resizeIMG_4454_resizeIMG_4405_resizeIMG_4457_resize-lt-

Populárne články