Connect with us

Kultúra

Lodenica 2011: Čechomor na pódium nepustila búrka

Published

on

Reklama

Areál Lodenice sa napriek teplotám nad 30 stupňov v piatok 26. augusta úspešne zapĺňal. Po koncertoch kapiel Neznámi a Poutníci vystúpil Pavel Žalman Lohonka, ktorý patrí k tradičným účinkujúcim festivalu. Naopak, po prvý krát sa v Piešťanoch predstavila dcéra slávneho barda country hudby Michala Tučného, Míša.

„S kapelou Fešáci som začala hrať pred štyrmi rokmi na Vianočnom country salóne, zapáčilo sa nám to, tak odvtedy občas hráme spolu,“ vysvetlila Míša , ktorá odspievala staré country hity vo vlastnom aranžmáne v štýle rocku, popu i reggae. Na otázku, ako sa jej žije s menom slávneho otca odpovedala, „viete, je to určitá značka, ale jednoduché to nie je. V každom prípade si myslím, že by bol otec rád, keby ma videl na pódiu vystupovať s jeho pesničkami v mojom prevedení. On miloval, keď sa hralo, spievalo a bola zábava…“.

Reklama

[singlepic id=18898 w=320 h=240 float=right]Bratia Nedvědovci sú vo folkovej a country hudbe absolútnym pojmom. Nasledujúcu hodinu si preto ich najväčšie hity spievali tisíce návštevníkov všetkých vekových kategórii. Bezprostredne po neutíchajúcom potlesku sa Honza Nedvěd v zákulisí zdôveril, že je z atmosféry v Piešťanoch dojatý a cíti obrovský príval energie: „Je to po prvý krát, čo tu hráme ešte za svetla, tak som si to o to viac vychutnal.“ S úsmevom odpovedal i na otázku, ako sa mu darí v osobnom živote: „Som absolútne spokojný. Keby som nebol, robím všetko preto, aby som si život zmenil. Mám 65 rokov a nechcem si pokaziť ani sekundu z toho, čo ma ešte čaká.“

[singlepic id=18918 w=320 h=240 float=left]A keďže bol piatkový program nabitý hviezdami, krátko pred deviatou hodinou večer vystúpil na pódium Richard Műller. „Tento rok sme odohrali asi 20 festivalov, z toho boli len dva špecificky zamerané, čoho som sa trochu obával. Festival heavy metalovej hudby a Country lodenica. Dnešný koncert sme ale s kapelou zhodnotili ako najúspešnejší v tomto festivalovom lete,“ konštatoval po koncerte R. Műller.

Reklama

Moravské, slovenské a české ľudové piesne v rockovom podaní zaspievala skupina Fleret, tentokrát bez Jarmily Šulákovej. Záverečnú bodku piatkového programu urobil Honza Vančura s kapelou Rangers. A tak sa nocou ozýval smiech, hudba a slová „promovaní inženýři, sínus, kosínus…“

V sobotu po vystúpeniach slovenských hudobných zoskupení Hrdza, Družina, Slniečko a Arzén odštartovala hlavný večerný program Lenka Filipová. Spolu s tmou sa nad areálom Lodenice začali sťahovať i čierne mraky. Aj z tohto dôvodu sa diváci dočkali len jedného prídavku spolu s vysvetlením speváčky, „rada by som vám na záver zaspievala moje tri pesničky o láske, ale vzhľadom na počasie som nútená vybrať len jednu, čo mi je ľúto“.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=yaxEgsSRIJs[/youtube]

Ani štandardných 15 minút na ozvučenie nepotreboval Ivan Mládek so svojim Banjo Bandom. Staré známe hity v kombinácii s hovoreným slovom a vstupmi jednotlivých členov zoskupenia vytvorili veľmi príjemnú atmosféru. Ale keďže sa nad areálom už blýskalo, po pesničke Jožin z Bažin moderátor z bezpečnostných dôvodov ukončil festival. Fanúšikovia českej folkovej kapely Čechomor si teda na vystúpenie svojich obľúbencov musia počkať na niektorý z ďalších ročníkov.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=QgzcjNYl2Uk[/youtube]

Festival v tomto roku prebrala pod svoje krídla agentúra Duna. O tom, že bol tento krok z pohľadu organizátora viacerých festivalov na Slovensku správny, svedčia aj slová hovorcu Lodenice, Jána Kakaščíka: „Počet návštevníkov v piatok odhadujeme, na osem tisíc ľudí, čo je veľmi dobrý počet. Tešíme sa, že Lodenica začína naberať na tej sile, ktorú kedysi mala“. Podľa reakcií návštevníkov boli pozitívne hodnotené viaceré zmeny oproti  predchádzajúcim ročníkom, konkrétne odstránenie oplotenia okolo hlavnej scény, vybudovanie veľkého stanu, nové atrakcie, možnosť úschovy bicyklov, vybudovanie Kráľovstva Sĺňava a podobne. „Ohlasy divákov ešte len sledujeme a samozrejme ich budeme podrobne analyzovať. Na základe reakcií v anketových lístkoch sa budeme snažiť niektoré veci vylepšiť, napríklad zvýšenie počtu občerstvovacích a predajných stánkov, ale inak sme s priebehom tohto ročníka spokojní“, konštatoval Ján Kakaščík. Moja posledná otázka sa týka zabezpečenia festivalu proti nepriaznivým poveternostným podmienkam, i vzhľadom na nešťastia, ktoré sa nedávno stali na viacerých festivaloch u nás i vo svete. „Keď sme zistili, že sa v sobotu očakáva zmena počasia, vietor a búrky, kontaktovali sme majiteľa stanov, ktoré tu máme v areáli vybudované, ten všetko overil a skontroloval. Radšej totiž robiť prevenciu, ako riešiť už vzniknuté problémy. Ale verím, že nás počasie nesklame.“

Búrka síce prišla, jeden koncert bol žiaľ zrušený, ale celkovo bola tohtoročná Lodenica plná slniečka, skvelej hudby a dobrej nálady. Tak dovidenia o rok, priatelia.

Autor: Petra Adamcová Foto: Martin Viazanko

[nggallery id=1041]

REKLAMA

Populárne články