Connect with us

Kultúra

Lančár oslávi 750 rokov prvej písomnej zmienky

Published

on

Reklama

Územie obce bolo osídlené už v mladšej dobe kamennej, našli sa tam aj stopy po Rimanoch, oslavuje sa však prvá písomná zmienka. Uhorský kráľ Belo IV. daroval územie obce s názvom Kuerencher komesovi Zachudovi a jeho bratom v roku 1262.

[singlepic id=33118 w=320 h=240 float=left]Odvtedy uplynulo presne 750 rokov a obec vystriedala niekoľko názvov. Z neskoršieho Gueren-cher sa stal Lanchar, Lancziar, Lancschár a v roku 1920 Lančár. Podľa historikov bol na počiatku tohto pomenovania slovanský názov Grančar, v preklade hrnčiar. ,

Reklama

Dnes sa obec pýši najmä unikátnym kostolíkom sv. Michala Archanjela z 13. storočia. Práve tam sa v nedeľu 5. augusta o 10.30 začnú slávnostnou svätou omšou oficiálne oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky. V kultúrnom programe, ktorý bude pokračovať o 14.00 h vystúpeniami folklórnej skupiny Podhoranka, Vrbovských Vŕb, Musica Natura, Kaktus Bandu, Willieho Jonesa a Neznámych. Na záver zahrajú Bystrík a Robo Papp.

Aby sa nadviazalo na tradíciu starých Slovanov nebude chýbať ani hrnčiarska dielňa. Ďalším sprievodným podujatím je výstava historických fotografií.

Reklama

-inf-

Populárne články