Connect with us

Kultúra

Geometrické abstrakcie Adama Szentpéteryho uvádza Magna Gallery

Published

on

Reklama

Počas skoro celých prázdnin si môžete v galérii Magna pozrieť výstavu akademického maliara Adam Szentpéteryho s názvom Štruktúry a kompozície. Výstava malieb predstavuje čiastočnú retrospektívu autorovej tvorby od 90-tych rokov až po súčasnosť. Precízne geometrické tvary vytvárajú dojem viacidmenzionality a ponúkajú návštevníkovi priestor na fantáziu.

P1040032

Reklama

 

Vernisáž výstavy sa konala v piatok 26. júna aj za účasti autora a jeho manželky. Adam Szentpétery ocenil možnosti galérie, ktorá je síce priestorov neveľká, ale svojím rozložením a umiestnením ponúka priestor na kvalitnú prezentáciu umeleckej scény na Slovensku a vyjadril poďakovanie organizátorom za uvedenie svojej autorskej výstavy.

Reklama

 

 

PP1040029-300x239opredný slovenský umelec, akademický maliar a docent Adam Szentpétery vedie Ateliér súčasného obrazu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach a patrí k významným predstaviteľom geometrickej abstrakcie na Slovensku. Kurátorsky výstavu, ktorá potrvá až do 24. augusta, zastrešila teoretička umenia, pochádzajúca z Piešťan, Silvia Lacková Čúzyová.

 

P1040021

„Pri charakteristike tvorby popredného slovenského maliara Adama Szentpéteryho (nar. 1956) je nutné hneď na začiatku akcentovať fakt, že budeme komunikovať vo vizuálnom jazyku geometrie so silným maliarskym kódovaním. Geometria sa v priebehu 80. rokov 20. storočia stáva pre neho základnou materskou doskou, na ktorú umiestňuje jednotlivé maliarske výstupy a spojenia. Línia, farba a plocha sú základnými stavebnými kameňmi jeho obrazovej sústavy. Hoci v priebehu desaťročí Szentpétery vybudoval na poli geometrickej abstrakcie nosný monolitný maliarsky program, ktorý tvorí ojedinelý príspevok do súčasného výtvarného jazyka u nás, predsa len zostáva solitérnym zjavom v domácom prostredí…“ charakterizuje jeho tvorbu Vladimír Beskid, košický historik a kurátor umenia.

AdamSzentpetery-pozvanka

Galéria sa nachádza sa na Teplickej ulici pri OC Aupark a otvorené má od utorka do piatku od 13,00 h do 18,00 h a v sobotu od 9,30 do 12,30 h. Vstup je zdarma.

-inf-

Populárne články