Connect with us

Kultúra

Folklórnu oslavu 1. mája nepokazilo ani počasie

Published

on

Reklama

Oslava 1. mája sa v centre mesta odohrala vo folklórnom duchu pod taktovkou  súboru Podhoranka z obce Kočín-Lančár. Jeho členovia vytvorili najprv spolu s návštevníkmi podujatia dlhý sprievod, ktorý za tónov ľudových piesní prešiel po Winterovej ulici. Program pokračoval v Hudobnom pavilóne v mestskom parku a dobrá nálada panovala na javisku a v hľadisku aj napriek tomu, že začalo pršať. Diváci si mohli vypočuť známe ľudové piesne a aspoň takouto formou si pripomenúť naše tradície.

IMG_5886_resize

Reklama

Symbol sviatku – máj postavili pracovníci technických služieb na pešej zóne už vo štvrtok za pomoci ťažkej techniky. Ako sa stavali v minulosti ukázali aj folkloristi priamo v Hudobnom pavilóne, kde postavili malý ozdobený stromček. Stavanie májov má v ľudovom kontexte dlhoročnú tradíciu a spájalo sa napríklad aj s oslavou príchodu úrodného obdobia a radosťou víťazstva jari nad zimou.

IMG_5985_resize

Reklama

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

Mohol mať tiež význam spoločenskej kritiky, kedy sa pred dom neobľúbeného človeka postavil vyschnutý strom. V najrozšírenejšom ponímaní je symbolom záujmu mládenca o milovanú či označením domu dievčaťa, vhodného na vydaj. V meste i na dedine tak muži zasadli množstvo májov, a aby neboli ani ostatné ženy smutné, staval sa jeden aj do stredu obce. Na vrchol brezového, jedľového alebo smrekového stromu sa uviazali rôzne ozdoby a stužky, ale často aj fľaša pálenky, po ktorú sa snažili vyliezť odvážnejší mládenci.

IMG_5999_resize

Na oslavu 1. mája v Piešťanoch sa prišli pozrieť skôr zástupcovia starších generácií a väčšina z návštevníkov zotrvala napriek dažďu na programe až do jeho konca. Veď aj májová pranostika hovorí: Ak na prvého mája večer prší, bude celý rok pekne.

Pozrite si aj náš fotoreport, ako to na tohtoročnej prvomájovej oslave v Piešťanoch vyzeralo:

-lt-

Populárne články