Connect with us

Kultúra

Cinematik otvorí exkluzívna slovenská premiéra prvého „namaľovaného“ filmu na svete

Published

on

Reklama

12. ročník Cinematiku otvorí doslova umelecké dielo – Loving Vincent režisérskeho tandemu Dorota Kobiela a Hugh Welchman. Snímka je pre tvorcov prvým spoločným celovečerným projektom, keďže predtým sa venovali hlavne krátkometrážnej tvorbe. Jej vznik podporil aj Poľský filmový inštitút.


Autori vyškolili skupinu maliarov s olejovými farbami, aby z nich boli maliari – animátori. Film čiastočne financovali cez kampaň pomocou Kickstarteru.Ambiciózny filmový projekt o živote známeho umelca Vincenta van Gogha vznikal šesť rokov a obsahuje viac ako 65 tisíc políčok, ktoré maľovalo viac ako sto rôznych umelcov.

Reklama

V USA bude mať premiéru až 22. septembra a návštevníci Cinematiku uvidia túto mimoriadnu snímku medzi prvými na svete. Filmové animácie sekvencie nie sú vytvárané umelo, ale maľované reálnymi olejovými maľbami a neskôr rozpohybované. Takéto niečo diváci ešte určite nevideli. O niečo podobné sa nepokúsilo žiadne animačné štúdio. Čaká vás tak jedinečná príležitosť vidieť slovenskú premiéru tohto originálneho projektu a to na veľkom plátne Domu umenia v Piešťanoch.
Snímka sa môže právom hrdiť prvenstvom, že ide o prvý „namaľovaný“ film. Ešte nikto predtým sa nerozhodol vytvoriť film animovaním olejomalieb. Filmový projekt si kladie za cieľ preskúmať komplikovaný život a kontroverznú smrť jedného z najslávnejších umelcov svetovej histórie. Autori vložili do prípravy snímky všetky svoje sily a maximálnu kvalitu svojho filmového dieťaťa umocnili pedantným výskumom. Inšpirovali sa obrovským počtom van Goghových umeleckých veľdiel, ako aj osemsto listami maliarovej osobnej korešpondencie.

Úchvatný film zachytáva svet, ako ho videl veľký Vincent van Gogh. Jednotlivé postavy, ktoré spoločne ovplyvňovali tragický osud Vincenta nahovorili herecké hviezdy svetového formátu, ako napríklad Chris O’Dowd, Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Helen McCrory či Aidan Turner. Hudobnú zložku vytvoril Clint Mansell – častý spolupracovník režiséra Darrena Aronofskeho.

Reklama

Loving Vincent získal cenu divákov na prestížnom Medzinárodnom festivale animovaných filmov Annecy a ocenenie pre najlepší animovaný film na IFF Shanghai.

12. MFF Cinematik sa uskutoční tradične v Piešťanoch v dňoch od 12. do 17. septembra 2017. Akreditácie na festival Cinematik si môžete zakúpiť už dnes na stránke www.cinematik.sk.

TS

Populárne články